Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Ovih dana iz tiska izlazi 2. broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na 376 stranica, u Godišnjaku je objavljeno 12 znanstvenih i stručnih radnji, koje za glavnu temu imaju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, i to bilo u povijesti bilo u sadašnjosti, te dvije radnje u kojima se prezentira, opisuje i tumači povijesna građa od značaja za mjesnu povijest ovdašnjih Hrvata.

Kada je riječ o znanstvenim disciplinama kojima radovi pripadaju, četiri su iz područja povijesti, dvije iz etnologije, a po jedna iz jezikoslovlja, sociologije, demografije, kulturologije, povijesti filozofije i bibliografije, čime je ostvarena kako tematska tako i disciplinarna pluralnost.

 

Posebno ističemo činjenicu da se sve radnje, osim jedne, po prvi puta objavljuju u 2. broju Godišnjaka.

Na koncu, Godišnjak donosi i recenzije i prikaze svih publicističkih i znanstvenih djela o Hrvatima u Vojvodini, objavljenih tijekom 2009. godine - riječ je, naime, o osam naslova.

Autorski, pak, promatrano, tekstove u 2. broju Godišnjaka potpisuje 17 osoba iz Vojvodine i Hrvatske, od kojih jedan broj pripada skupini najeminentnijih znanstvenika koji pišu na teme vojvođanskih Hrvata (npr. Franjo Emanuel Hoško, Jasna Čapo Žmegač i Milana Černelić), a jedan značajan broj čine respektabilni autori mlađe generacije (Petar Vuković, Mario Bara, Dominik Deman, Drago Župarić-Iljić). Na taj način, čini se, dobili smo i više nego poželjnu autorsku reprezentaciju znanstvenika.

Naznačeni sadržaj i ovakav uređivački koncept posljedica je planskog djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u području znanosti. Ono je od početka uračunavalo okupljanje oko programskih aktivnosti Zavoda predstavnika znanstvene elite, koji su do sada u svojemu znanstvenom i/ili istraživačkom radu već očitovali interes za pitanja Hrvata u Vojvodini, zatim njihovo uključivanje u planski pristup novim istraživanjima povijesti i sadašnjosti Hrvata u Vojvodini te postupno radno povezivanje u realizaciji znanstvenih istraživanja.

Tomislav Žigmanov, glavni i odgovorni urednik
Godišnjaka za znanstvena istraživanja
Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Baština