Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Opći podaci

Osnovana 2002.
Broj članova: 140

Kontakt:
25264 Sonta, Vuka Karadžića 22
Tel: 025/ 792-738; fax: 025/ 792-011
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dramska sekcija KPZH Šokadija
Facebook profil sekcije

Vodstvo:
Zvonko Tadijan, predsjednik

Tel: 063/7005-729
Igor Jakšić, tajnik

Sekcije:

 • Literarna sekcija – 10 članova, voditelj Josip Brdarić
 • Dramska sekcija – 20 članova, voditelj Ivan Andrašić
 • Glazbena: orkestar – 10 članova, voditelj Stipan Lukić; pjevačka skupina – 20 članova, voditelj Tomislav Jakšić
 • Likovna kolonija „Sonta“ – 10 članova, voditeljica Svetlana Zec
 • Folklorna sekcija – dječja skupina – 25 članova, voditeljica Ljiljana Šokac; odrasli – 30 članova, voditelj Aljoša Mihaljev
 • Etno sekcija – 15 članova, voditeljica Ljiljana Zlatar

Manifestacije 2009.:

 • Šokačko veče, 27.-28. studeni; regionalni značaj
 • Likovna kolonija, početkom rujna; regionalni značaj
 • Božićni koncert, 24. prosinca; lokalni značaj
 • Uskršnji koncert, izložba, na Uskrs, 12. travnja; lokalni značaj
 • Dječji pokladni maskenbal; uoči Pepelnice

Više o udruzi

KULTURNO PROSVJETNA ZAJEDNICA HRVATA ŠOKADIJA je kulturno društvo iz Sonte. Utemeljeno je 22. siječnja 2002. Počinje svoj rad s folklornom, pjevačkom skupinom i orkestrom, da bi danas u udruzi aktivno djelovao folklorni, dramski, tamburaški, literarno-recitatorski, likovni, etno i dječji folklorni odjel, te pjevački zbor. U Sonti je organizirala i promocije, književne i filmske večeri, te likovne i etno izložbe.

Najveća godišnja manifestacija je Šokačko veče, koja se tradicionalno održava u studenom, posljednje subote prije blagdana svete Kate, i ima cilj sačuvati tradicijsku folklornu baštinu sonćanskih Šokaca. Sudjelovali su na brojnim smotrama folklora u Vojvodini (Dužijanca, Dužionica, Dani europske baštine, Mikini dani, Zavitni dan, Festival hrane i glazbe Vojvodine…) i Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Ðakovački vezovi, Orahovičko proljeće, Kolo na Gaju, Šlingani dani, Šokačko sijelo…)

Udruga njeguje dramsku riječ, vlastitim pisanjem (Ivan Andrašić, Ljiljana Tadijan) i izvođenjem predstava kako u mjesnom domu kulture tako i na gostovanjima u Vojvodini i R. Hrvatskoj. Dramska skupina nastupa na Festivalu amaterskog teatra u Ljutovu te na smotri pučke drame u Hercegovcu (R. Hrvatska). Aktivan je i literarni odjel koji sa svojim članovima sudjeluje na susretima pjesnika amatera pod nazivom Lira naiva gdje su im u istoimenim zbirkama objavljeni poetski radovi, kao i u Zborniku Rešetarskih susreta pjesnika hrvatske dijaspore, Subotičkoj Danici, katoličkom listu Zvonik, Zborniku Banatsko pero. U prosincu 2007. tiskan je i prvi broj novopokrenutoga glasila Glas Šokadije, koji nije nastavio s izlaženjem zbog nedostatka sredstava. Recitatori Šokadije više godina zaredom postižu zapažene rezultate na pokrajinskom natjecanju u recitiranju na hrvatskom jeziku. Od 2004. godine priređuju i likovnu koloniju.

Na svim nastupima Zajednica je isticala svoj puni naziv, uz jasne nacionalne i zemljopisne odrednice. Prvi predsjednik je Mata Zec, a aktualni predsjednik je prof. Zvonko Tadijan.

Projekt Izgradnja i opremanje Šokačkog doma u Sonti

Odmah po osnivanju udruge javila se ideja o stvaranju prostora u kojemu bi se čuvao dio baštine Hrvata-Šokaca iz Sonte. Šokadija se od 2003. natjecala za sredstva za projekt pod nazivom Izgradnja i opremanje Šokačkog doma u Sonti. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, kupljena je jedna stara kuća u Sonti, koju članovi udruge adaptiraju. U ovoj etno-kući planiran je muzejski dio sa šokačkom sobom, čitaonica i galerijski prostor, uredski prostor s arhivom, a dvorište će biti uređeno kao staro šokačko dvorište.

Katarina Čeliković

Lista Udruga