Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Opći podaci

Gubec Ruma logoOsnovano 1903.
Broj članova: oko 300 (aktivnih oko 90)

Kontakt:
22400 Ruma, Glavna 247
Tel: +381 (0)22/473-885; Fax: +381 (0)22/473-506
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Web: www.matija-gubec.org.rs

Vodstvo:
Pavle Škrobot, predsjednik
Vladimir Braca Jurca, dopredsjednik
Zdenko Lanc, dopredsjednik
Nikola Jurca, tajnik

Sekcije:
Veliki tamburaški orkestar – 32 člana, voditelj Josip Jurca
Dramska sekcija – 15 članova, voditeljica Marija Ratančić
Škola za tamburu – 15 članova, voditelji Željko Jerković i Ljubiša Hajduković
Sportska (mali nogomet) sekcija – 15 članova, voditelj Pavle Mišak

Manifestacije:
Igranka u povodu Sveta tri kralja – kraljci, prva subota nakon blagdana Sveta tri kralja, regionalni značaj
Maškare, subota prije početka korizme u veljači, regionalni značaj
Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra, polovica travnja, regionalni značaj
Igranka povodu završetka žetvenih radova, polovica srpnja, lokalni značaj
Malonogometni turnir povodu dana župne zajednice „Uzvišenja Svetog Križa“, prva polovica rujna, regionalni značaj
Igranka povodu završetka berbe grožđa – grožđenbal, listopad, lokalni značaj
Koncert
Velikog tamburaškog orkestra u povodu godišnjice društva, studeni; općinski značaj
Božićni koncert; lokalni značaj
Srijemci Srijemu (skupa s drugim hrvatskim udrugama u Srijemu), travanj, regionalni značaj
Sudjelovanje na manifestaciji „Kulturno ljeto“ u Rumi
, srpanj-kolovoz, općinski značaj
Sudjelovanje na Festivalu tamburaških orkestara Srbije u Rumi, studeni, republički
Susret društava s nazivom Matija Gubec, posljednji vikend rujna; međunarodni značaj

Više o udruzi

HRVATSKO KULTURNO-PROSVJETNO DRUŠTVO MATIJA GUBEC je kulturno Društvo iz Rume. Jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Ima kontinuitet djelovanja od 1903. i do danas radi bez prekida. Osnovni zadatak društva je okupljanje i edukacija članstva, a naročito mladih, kako bi uz umjetnost, glazbu, ples i obrazovanje obogatili svoj osobni život, te pozitivno utjecali na okruženje i životni prostor kojem pripadaju. Društvo priređuju predavanja iz poljoprivrede, predstavljanja književnih djela, godišnje se održi i desetak „igranki“, a redovito se organizira i doček Nove godine, i sl. Društvo broji 420 članova, raspoređenih u nekoliko sekcija recitatorska sekcija, Veliki tamburaški orkestar, Škola za tamburu, istraživačka sekcija i sportska (mali nogomet). Iz škole za tamburu, koja radi pri društvu, popunjava se tamburaški orkestar.

Veliki tamburaški orkestar najznačajnija je sekcija. U punom sastavu ima 32 člana, a preko škole za tamburu, koja radi pri društvu, biraju se novi članovi. U svojoj dugoj povijesti orkestar je imao mnogo nastupa širom zemlje i inozemstva. Sudjelovao je na brojnim smotrama, kao i u emisijama radija i televizije. Zahvaljujući njemu, Ruma je postala festivalski grad, budući da je društvo „Matija Gubec“ jedno od osnivača Festivala muzičkih društava Vojvodine (1964.), koji se održava u Rumi. Orkestar je sudjelovao na svim dosadašnjim festivalima, te osvojio 12 zlatnih, 6 srebrnih i 3 brončane plakete. Jedan je od osnivača Festivala jugoslavenske tamburaške glazbe u Osijeku (1937.), koji se danas naziva Festival hrvatske tamburaške glazbe, gdje je osvojio dvije srebrne i dvije brončane plakete.

Posljednjih godina značajniji nastupi bili su u koncertnoj dvorani „Lisinski“ u Zagrebu 2002., na manifestaciji Srijem Hrvatskoj, zatim cjelovečernji koncert u dvorani „Siget“ 2003., također u Zagrebu, kao i cjelovečernji koncerti u Zaprešiću i Vukovaru. Orkestar je sudionik festivala Sava Vukosavljev u Zmajevu, a stalni je suradnik Kulturno istorijskog društva „PČESA“ iz Novog Sada. Značajan koncert održan je u Novom Sadu u studiju „M“ (2005.), a orkestar je sudjelovao u emisijama TV Novi Sad, te na festivalu „Vojvođanske zlatne žice. Svake godine održi svoj godišnji koncert u velikoj dvorani „Kulturnog centra“ u Rumi. Na koncertu 2005. pod nazivom 100 rumskih tamburaša, kada je na pozornici bilo upravo 100 tamburaša, gošća je bila Vera Svoboda.

Orkestar je 2005. snimio CD Muzika tamburaša, u studiju „M“ Radio Novog Sada, s 21 kompozicijom Josipa Jurce, inače dirigenta, a „Sremska televizija“ je snimila 12 spotova od snimljenog materijala. Vokalni solisti, inače stalni članovi orkestra, su: Dušan Stupar, Marija Benčić, Bogdan Dejanović i Katarina Atanacković.

Od 2012. godine pri HKPD Matija Gubec radi i djeluje dramska sekcija koju vodi Marija Ratančić koja se već predstavila s igrokazom „Božićno jutro“ u okviru manifestacije „Božićna ulica“ u organizaciji općine Ruma, kao i prilikom posvećivanja prostorija Matije Gupca i božićnih blagdana u župnoj crkvi u Rumi.

Veliki tamburaški orkestar redovito sudjeluje i na godišnjim susretima kulturno-umjetničkih društava Matija Gubec koji imaju međunarodni značaj i svake se godine održavaju se u drugom mjestu.

Društvo sudjeluje i na obilježavanju svih kulturnih manifestacija u organizaciji općine Ruma koje su pored ostalih i: Rumska fijakerijada, festival RUMFEST, Kulturna jesen i sl.

Na uređenoj ljetnoj terasi se tijekom ljetnih mjeseci održava niz aktivnosti poput organiziranja promocije knjiga, gostovanja drugih kulturno-umjetničkih društava.

U prostorijama društva obilježavaju se i blagdani poput svetog Vinka, svetog Valentina i dr., a početkom godine i više prezentacija iz područja poljoprivrede u organizaciji najeminentnijih ustanova u zemlji (Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, Zemun-Polja).

Lista Udruga