Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Opći podaci

Jelacic logoOsnovano 2003.
Broj članova: 400 (50 aktivnih)

Kontakt:

Poštanska adresa:
21131 Petrovaradin, Strossmayerova 20

Uredski prostor:
Koste Nađa 21
21131 Petrovaradin
+381 21 439 000
+381 64 315 02 35
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.jelacic.rs
Facebook profil udruge

Vodstvo:
Mirko Turšić, predsjednik

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vladimir Karnaš, dopredsjednik

Marina Karavanić, tajnica

Sekcije:
Pjevačka sekcija – 28 članova, voditeljica Vesna Kesić Krsmanović
Tamburaška sekcija – 7 članova, voditelj Petar Pifat
Povijesno-istraživačka sekcija – 5 članova, voditelj Davor Martinčić
Sportska sekcija – 10 članova, voditelj Milan Mikuljan

Manifestacije:

Pokladni karneval, nedjelja prije Čiste srijede – Pepelnice
Spomendan smrti Josipa Runjanina, veljača
Spomendan rođenja Franje Štefanovića, ožujak

Koncert uskršnjih popijevaka
Spomendan rođenja Ilije Okrugića Srijemca, svibanj
Godišnji koncert Mješovitog zbora i tamburaškog orkestra
, druga polovica lipnja
Svečana akademija u povodu obilježavanja spomendana bana Jelačića, 16. listopada
Sv. Nikola – prigodni program, 6. prosinca
Božićni koncert, posljednji tjedan u prosincu

Više o udruzi

HRVATSKO KULTURNO-PROSVJETNO DRUŠTVO JELAČIĆ, kulturna udruga iz Petrovaradina. Društvo je utemeljeno 25. studenoga 2003. godine.

Devedesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada je hrvatski narod u ponovnom otkrivanju spomenika najpoznatijemu hrvatskom banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu u Zagrebu, i simbolički prolazio katarzu, petrovaradinski i srijemski Hrvati sudjelovali su u tom znakovitom događaju molitvom za pokojnog bana u njegovoj rodnoj župi sv. Jurja u Petrovaradinu. Tada vjerojatno nisu ni slutili da će desetak godina kasnije, 16. listopada 2001. godine, u istoj župi i crkvi svečano proslaviti 200. obljetnicu njegova rođenja. Uz nazočnost predstavnika matične države, Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada, na banovoj rodnoj kući u današnjoj Beogradskoj ulici kbr. 10, svečano je otkrivena obnovljena spomen-ploča koju su prigodom stogodišnjice banova rođenja podigli građani Petrovaradina.

Nedugo potom, u svjetlu novonastalih političkih i društvenih prilika, buđenja brojnih hrvatskih društava u Srijemu i Bačkoj, petrovaradinski Hrvati, uz potporu srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, odlučuju obnoviti svoj kulturni i društveni život koji se do Drugoga svjetskog rata odvijao kroz djelovanje tridesetak udruga.

Na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2003. godine, u svečanoj auli rezidencije srijemskoga biskupa, održana je Osnivačka skupština Društva kojom je obnovljen rad HKPD-a Jelačić Petrovaradin. Na skupštini je usvojen Statut društva, izabrani su prvi članovi Upravnoga i Nadzornog odbora, a za predsjednika je imenovan Petar Barbek.

Koliko se osnivanje Društva činilo laganim, toliko je tijek službenog registriranja bio obeshrabrujući. Nakon uzastopnih odgađanja i primjedbi Ministarstva unutarnjih poslova u Novom Sadu, u postupku za registriranje, Društvo je konačno registrirano 8. ožujka 2004. godine u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, u Beogradu.

Time je i službeno započeo rad Društva koji će se sve do današnjega dana odvijati u znaku očuvanja kulturnoga identiteta petrovaradinskih Hrvata.

Kulturno-umjetnički rad Društva ispočetka je bio vidljiv u nastupima već postojećeg vokalno-instrumentalnog sastava „Patoka“ čiji su umjetnici bili među prvim članovima Jelačića.

Jelacic zbor mNedugo potom osnovana je pjevačka sekcija koja je pod ravnanjem dirigentice, prof. Vesne Kesić Krsmanović, prerasla u ozbiljan višeglasni, mješoviti pjevački zbor. U sastavu od tridesetak pjevačica i pjevača, zbor njeguje širok repertoar skladbi, od tradicionalnih narodnih i klasičnih djela do liturgijskih i crkvenih popjevaka. Kao svojevrsni nasljednik nekadašnjega mjesnoga Hrvatskoga pjevačkoga društva „Neven“, zbor osobitu pozornost poklanja djelima hrvatskih skladatelja iz Petrovaradina, doprinoseći tako promidžbi njegove vrijedne glazbene baštine. Osim u zavičaju, zbor je ostvario i vrlo zapažen uspjeh nastupima diljem Vojvodine (Ruma, Bač, Vajska, Zemun, Subotica, Novi Sad, Šid, Srijemska Mitrovica…) i Republike Hrvatske (Nijemci, Ilok, Tovarnik, Županja, Zagreb, Otok Rab, Trogir, Novigrad Podravski, Gospić, Bužim, Gunja, Pakrac, Požega, Vinkovci i dr.). Na natjecanju pjevačkih zborova u Rumi (27. 10. 2013.) u okviru 50. Festivala muzičkih društava Vojvodine, zbor je osvojio brončanu medalju.

Tijekom 2005. godine s radom je počela škola tambure koju vodi prof. Stevan Mošo. Kontinuiranim radom i svesrdnim zalaganjem polaznika, osnovan je orkestar koji danas broji dvadesetak članova i djeluje u dvije skupine: dječjoj i omladinskoj. Uz tradicijsku, srijemsku i slavonsku tamburašku glazbu, orkestar izvodi i djela s područja zabavne glazbe domaćih i inozemnih autora. Veliki polet napretku orkestra daju česti nastupi i gostovanja na kojima osobitu naklonost publike pridobivaju najmlađi članovi orkestra. Do sada su s uspjehom nastupali u Ljutovu, Nijemcima, Oprisavcima, Pakracu, Rabu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu.

Sjajne rezultate Društvo postiže na polju sporta, zahvaljujući svojoj nogometnoj sekciji koja je po broju priznanja u samome vrhu, ne samo matičnoga Društva, nego i ostalih hrvatskih udruga u Srijemu. Na malonogometnim turnirima održanim u organizacijama hrvatskih udruga u Zemunu, Srijemskoj Mitrovici, Rumi i Slankamenu, nogometaši HKPD-a Jelačić osvajali su redovito najbolja mjesta. Voditelj sekcije je Milan Mikuljan.

Dramski odjel Društva aktivan je na više načina. U predbožićnom i božićnom vremenu pripremaju se igrokazi, lutkarske i druge manje predstave za djecu među kojima posebno mjesto zauzima proslava sv. Nikole, kao vodeće i stalne, godišnje manifestacije za djecu HKPD-a Jelačić. Priređivanje fragmenata iz dramskih djela Ilije Okrugića Srijemca i dramsko-glazbenih djela Franje Štefanovića spada u složenije zadatke ove sekcije, obvezane na upoznavanje, njegovanje i promicanje dramskog stvaralaštva grada Petrovaradina. Voditeljica sekcije je Branka Dačević.

Ponosni na bogatu i slavnu prošlost, kao i privilegij baštinjenja bogatoga nasljeđa Petrovaradina, u Društvu je od samoga osnutka aktivna povijesno-istraživačka sekcija u čijoj je organizaciji dosada priređeno nekoliko predavanja o hrvatskim velikanima, spomenicima kulture i društvenim prilikama i pojavama koje su obilježile prošlost Petrovaradina. Istraživački odjel sekcije s uspjehom sakuplja i arhivira stare razglednice, fotografije i pisane dokumente koji su od značaja za prošlost hrvatstva u Petrovaradinu. Voditelj sekcije je Davor Martinčić.

Izvor: HKPD Jelačić

Lista Udruga