Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Opći podaci

Osnovano 2009.

Kontakt:
22408 Vrdnik, Ulica 26. oktobra 49
Tel: 065/291-55-00

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vodstvo:
Ivan Karačić, predsjednik

Više o udruzi


HRVATSKO KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO SVETA BARBARA, kulturna udruga iz Vrdnika, općina Irig. Utemeljena je 2009. radi očuvanja tradicije Hrvata u Srijemu.

HKUD Sveta Barbara nastalo je iz Udruženja rudara Vrdnik, koje je osnovano prije desetak godina (oko 80 posto rudara bili su Hrvati i Slovenci). Jednog se trenutka javila potreba, a ideja je sazrela kroz vrijeme, da je prikladno imati nacionalni predznak u nazivu društva. Budući da je sveta Barbara zaštitnica rudara, ime društvu dano je po toj svetici.

Aktivnost društva, koje je kao čisto hrvatska, relativno mlada udruga, zasniva se na prikupljanju baze podataka o Hrvatima Vrdnika i okolice - u sadašnjosti, a isto tako i o Hrvatima u prošlosti. Članovi društva su aktivni na sportskom planu unutar hrvatske zajednice. Glavni događaj društva je obilježavanje blagdana Svete Barbare. Jedna od aktivnosti je pravljenje baze podataka svih naših Hrvata gospodarstvenika, kao i kontakt s gospodarskim subjektima iz Hrvatske  koji imaju predstavništva u Srbiji. Razlog je pokušaj rješavanja ekonomskih problema naših sugrađana, čime bi se na najbolji način utjecalo na poboljšanje života, a i opstanka Hrvata na tim prostorima.

 

Lista Udruga