Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Opći podaci

galerija tavankut logoOsnovana 2011.

Kontakt:

24214 Donji Tavankut, Ulica Marka Oreškovića 10
Tel: +381 (0)24/4767-048; 065/512-4793
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vodstvo:

prof. Ljubica Vuković Dulić, predsjednica

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Više o udruzi

GALERIJA PRVE KOLONIJE NAIVE U TEHNICI SLAME TAVANKUT, kulturna udruga iz Tavankuta. Utemeljena je 7. I. 2011. radi proučavanja, očuvanja i prezentacije bogatog fundusa slika i predmeta od slame, tog autentičnog likovnog izraza duboko ukorijenjenog u prošlosti, ali i sadašnjosti bunjevačkih Hrvata.

Nakon 50 godina od nastanka prve slike od slame (Ana Milodanović: „Rit", 1961.) u okviru tada djelujuće Likovne kolonije u Tavankutu, te nakon 25 godina trajanja Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, sazrela je potreba za novim načinom organiziranja i upravljanja onim što smo baštinili tijekom protekloga vremena na ovim likovnim manifestacijama", ističe predsjednica udruge prof. Ljubica Vuković Dulić.

Tijekom pedeset godina organiziranog kulturno-likovnog djelovanja u Tavankutu nastao je brojčano velik likovni fundus slika i predmeta od slame, kao i drvenih skulptura. Zbog dugogodišnje razmještenosti ovog fundusa na raznim lokacijama pokrenuta je inicijativa za skladištenjem istoga na jednome, primjerenijem mjestu te inicijativa za njegovu stručnu obradu (popis, selekciju, restauraciju...) i prezentaciju.

Djelatnost Galerije odnosi se na očuvanje i unaprjeđivanje likovne umjetnosti u tehnici slame, narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, organiziranju izložbi, kolonija i drugog umjetničkog stvaralaštva, razvoj ruralnog turizma i edukaciju građana, djece i mladih. Aktivnosti provodi na polju afirmacije socijalnih vrijednosti i unaprjeđenja ekonomskog položaja seoskih žena, zaštite okoliša i drugih aktivnosti na razvoju lokalne zajednice.

Lista Udruga