Pozovite » (+381) (0)24 535-533

hosanafest logoFESTIVAL HRVATSKIH DUHOVNIH PJESAMA HOSANAFEST, glazbena manifestacija. Ideja o pokretanju Festivala „rodila“ se u Somboru 2. V. 2005. na tradicionalnom Danu mladih Subotičke biskupije, gdje se razgovaralo o tome kako bi bilo dobro da mladi na jednom duhovnom festivalu pjesmom slave Gospodina i tako se potaknu na veću pobožnost.

Glavni je cilj Festivala pronađen u promicanju kršćanskih duhovnih vrijednosti te poticaju na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja među mladim hrvatskim katolicima.

HosanaFest201 1Ime Festivalu Hosanafest dao je i glavni inicijator održavanja – vlč. dr. Marinko Stantić, a potječe od riječi „hosana“, koja na hebrejskom doslovno znači „spasi nas“! Već 18. V. 2005. upućena je molba Subotičkom ordinariju mons. dr. Ivanu Pénzesu za dopuštenje osnivanja Festivala, a dopisom od 14. VI. iste godine biskup je imenovao vlč. dr. Marinka Stantića povjerenikom za pastoral mladih Subotičke biskupije, te prvim predsjednikom Organizacijskog odbora Festivala.

Nositelj Festivala je Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije, a prvi Festival duhovnih pjesama Hosanafest održan je 3. rujna 2006. u Subotici. Na njemu je izvedeno 15 skladbi, uz sudjelovanje mladih iz Bačke, Srijema i Hrvatske, a zbog kvalitete ušao je u krug elitnih festivala duhovne glazbe u Hrvata.

Ladislav Suknović

Lista svih Manifestacija