Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Janko Veselinović, kopredsjednik hrvatsko-srpskog međuvladinog Mješovitog odbora za manjine - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj - posjetio je sa suradnicima u ponedjeljak 2. travnja Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov upoznao je goste s poviješću, misijom, djelovanjem i postignutim rezultatima jedine profesionalne ustanove u području kulture Hrvata u Vojvodini, naglasivši pri tomu ostvarenu ravnopravnost glede financiranja s drugim zavodima.

Također, Žigmanov je ukazao i na neriješeno pitanje prostora za rad Zavoda te isključenost iz financiranja programa zaštite kulturnog naslijeđa hrvatske zajednice u Srbiji, napose na razini republičkih tijela, što je ocijenio diskriminirajućim, tim prije jer su posve drugačija iskustva srpske zajednice u Hrvatskoj.

posjet veselinovica zavodu2Bilo je riječi i o stanju u području kulture cijele hrvatske zajednice, pri čemu je ravnatelj Zavoda naglasak stavio na probleme koji postoje u politici financiranja - u rasponu od nejednakosti s drugim manjinama kada je riječ o količini financijskih sredstava, preko neuvažavanja mišljenja Hrvatskog nacionalnog vijeća o raspodjeli sredstava pa do pitanja prostora za djelovanje hrvatskih udruga kulture. Isto tako, ukazano je i na činjenicu da kulturne ustanove čiji su osnivači tijela državne uprave - i lokalne samouprave i pokrajine i Republike - rijetko u programima svojih redovitih aktivnosti imaju sadržaje koji su od značaja za Hrvate u Vojvodini.

Janko Veselinović je pohvalio činjenicu što institucija kao što je Zavod postoji, te iskazao spremnost da se postojeći problemi počnu rješavati na zadovoljstvo pripadnika hrvatske zajednice.