Pozovite » (+381) (0)24 535-533

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u petak 23. listopada, poznati hrvatski intelektualac Ivo Goldstein održao je predavanje na temu „Iskustva dviju Jugoslavija - narodi i manjine u povijesnoj perspektivi". Ivo Goldstein je redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojemu trenutačno predaje hrvatsku povijest 20. stoljeća, a ranije se bavio i bizantologijom te hrvatskom poviješću srednjega vijeka, a poseban mu je interes povijest Židova u Hrvatskoj.

U prepunom Gradskom uredu za medije, u nazočnosti generalne konzulice Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerke Alajbeg, zastupnika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Petra Kuntića, dopredsjednika Skupštine grada Subotice Slavka Paraća, te drugih predstavnika lokalne samouprave, židovskih, mađarskih i hrvatskih kulturnih institucija, profesor Goldstein je u jednosatnom izlaganju iznio pregled događaja i procesa koji su određivali povijest dviju Jugoslavija, uz stalno ukazivanje na posljedice koji su imali po južnoslavenske narode i nacionalne manjine sve do raspada 90-ih godina XX. stoljeća.

Zanimljivost teme i vrsno poznavanje od strane predavače potvrdila je i 40-minutna diskusija između posjetitelja i predavača, a cijelim skupom je uspješno moderirao predsjednik Hrvatskog akademskog društva dr. sc. Slaven Bačić.