Pozovite » (+381) (0)24 535-533

koncert so 1U karmelićanskoj crkvi Svetog Stjepana u Somboru, u petak, 1. listopada priređen je orguljski koncert na kojem su se mogla čuti djela hrvatskih skladatelja s naših prostora; Stanislava Prepreka, Albe Vidakovića i Josipa Andrića u izvedbi profesora Saše Grunčića iz Subotice.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je kao organizator uložio trud oko najave ovog koncerta, te su lokalni pisani i elektronički mediji na vrijeme obavijestili javnost o ovom glazbenom događaju, što je rezultiralo brojnom publikom u karmelićanskoj crkvi. Ljubitelji klasične glazbe bili su oduševljeni koncertom i idejom Zavoda da organizira ovakve glazbene ugođaje.

koncert so 3Svoje oduševljenje ne krije ni dr. Đuro Tabori, stalni orguljaš u karmelićanskoj crkvi, koji kaže da su zvuci orgulja najzad isplivali iz tame.

„Oduševljen sam ovim koncertima. Konačno se i u našoj sredini čuju orgulje - ono što je Mozart nazvao 'kraljicom instrumenata'. Čujemo ih ponovno poslije jedne duge tišine, jer u našoj sredini orgulje se izvan liturgije rijetko čuju. Hvala Bogu, i prošli koncert Edmunda Andlera Borića koji smo čuli, visoke je umjetničke razine, rekao bih čak izvanredne. Divno je da se skromni skladatelj Stanislav Preprek opet pojavio. On je skriven u našoj tami, a zaslužuje mnogo više. Profesor Grunčić nam je jako lijepo pokazao sve one mogućnosti koje orgulje imaju, sve boje koje se odlikuju korištenjem bogatih registara i dobru tehniku", kaže dr. Tabori.

 

koncert so 2

Tekst: Zlatko Gorjanac