Pozovite » (+381) (0)24 535-533

digitalizacija teatralija OsijekU auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku i u svečanom predvorju osječkog Hrvatskog narodnog kazališta je 23. i 24. ožujka održan međunarodni DARIAH Theater Forum, u čijoj su organizaciji sudjelovali i Sveučilište i niz sastavnica, a kojemu su prisustvovali i predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata kako bi pratili suvremene projekte u području digitalizacije.

„Ovo je treći projekt koji provodimo u ovoj platformi, no umjetnička komponenta do sada nije bila toliko zastupljena. Kako u Osijeku djeluju institucije u okviru osječkog Sveučilišta koje se bave umjetnošću i na tom polju imaju zapažene rezultate, mislili smo kako i u Osijeku možemo potaknuti ovu inicijativu za osnutak međunarodne radne skupine za digitalizaciju teatralije“, istaknuo je član Radnog predsjedništva Foruma doc. dr. sc. Tihomir Živić te dodao: „Imamo spoznaju o tome da naše teatralije, koje obuhvaćaju vrlo širok pojam, postoje, no one su razasute ili su poznate vrlo uskom krugu stručnjaka. Želimo osvijestiti potrebu njihova stavljanja u otvoreni pristup kada je god to objektivno moguće.“
Dvodnevni DARIAH Theater Forum – Inicijalni forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija okupio je vodeće domaće i inozemne teatrologe, umjetnike i praktičare iz država članica DARIAH-a.

ZKVH