Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Osijek okrugli stol 2018Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje tema je 3. okruglog stola održanog 20. rujna 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u organizaciji Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradske i sveučilišne knjižnica Osijek i Komisije za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva.

Prisutne su izlagače i goste pozdravile uime knjižnice-domaćina ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš, predsjednica Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema Marija Čačić, te predsjednica Komisije za zavičajne zbirke HKD-a Ljiljana Krpeljević.

Sudionici 3. okruglog stola sagledali su postignuća proteklih godina, s posebnim naglaskom na projekte digitalizacije zavičajne građe, te moguću konkretnu suradnju kroz pojedine, zajedničke projekte. Među desetak izlagača iz Hrvatske, Srbije i Mađarske bila je i Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice koja je govorila na temu Digitalizacija zavičajne zbirke Biblioteca Croatica u cilju prezentacije i veće dostupnosti zavičajne građe. Skupu je prisustvovalo pedesetak sudionika koji svojom prisutnošću podržavaju ovaj program te potvrđuju njegovu opravdanost.

Po završetku radnog dijela, sudionici su u Muzeju Slavonije razgledali još aktualnu izložbu Valpovački vlastelini Prandau-Normann kroz koju ih je stručno provela dr. sc. Marina Vinaj, voditeljica Knjižnice Muzeja Slavonije.

ZKVH