Pozovite » (+381) (0)24 535-533

XIV. kroatisticki skup PecuhU organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Slavističkog odbora Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 19. i 20. listopada 2018. u Pečuhu je održan XIV. međunarodni kroatistički znanstveni skup. U pitanju je najveći skup ovog tipa koji se organizira izvan Republike Hrvatske.

Na skupu je sudjelovalo sedamdesetak znanstvenika iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i drugih zemalja Europe. Iz redova hrvatske zajednice u Srbiji svoje radove su izlagali: Katarina Čeliković (Nakladništvo podunavskih Hrvata tijekom Prvoga svjetskog rata), Klara Dulić (Motivi u pjesništvu Jakova Kopilovića), Vladimir Nimčević (Uloga podunavskih Hrvata u priključenju Vojvodine Srbiji 1918. godine) iz Subotice i Sonja Periškić Pejak (Uskrsni običaji Hrvata Šokaca u Monoštoru sredinom 20. stoljeća) iz Monoštora.
„Ovaj je skup višestruko važan i za Hrvate u Srbiji”, kaže Katarina Čeliković, sudionica skupa i djelatnica ZKVH-a, koji je bio jedan od suorganizatora. „Velike obljetnice bile su teme ovogodišnjeg skupa: 150. obljetnica Hrvatsko-ugarske nagodbe i 100. obljetnica od završetka Prvoga svjetskog rata za koje sa sigurnošću možemo reći da su imale dalekosežne posljedice na našu kulturnu i političku povijest. Željeli smo se i mi uključiti u skup u kojem brojni stručnjaci iznose različite aspekte vezane uz temu, što znači da smo i mi bili tematizirani izvan našeg domaćeg prostora. Osim što smo se na ovaj način povezali, imali smo prigodu sklopiti nove znanstvene veze. Ono, pak, što nas najviše raduje, naši su mladi istraživači, znanstvenici koje uključujemo u znanstvene skupove te tako postajemo nezaobilazni sudionici u međunarodnim skupovima koji se organiziraju u državama u okruženju.”

Izvor: Hrvatska riječ (V. N.)