Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Zbornik radova sa znanstvenog skupa, održanog prije nešto više od godinu dana u Zagrebu, pod naslovom „Nacionalne manjine kao faktor stabilnosti u međunarodnim odnosima Hrvatske i Srbije", u nakladi Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba, predstavljen je 17. veljače u Subotici, a potom 18. veljače u Novom Sadu, u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici o zborniku su govorili njegovi urednici - viši znanstveni suradnik i jedan od organizatora predstavljanja Zbornika, Dragutin Babić s Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i znanstveni novak Drago Župarić-Iljić. Oni su predstavili sadržaj zbornika, te izrazili zadovoljstvo uspjehom skupa. Ipak, treba reći kako znanstvenici otvaraju teme i ne mogu ih riješiti.

„Mi možemo ukazati na problem, a koliko će to biti uvaženo, drugo je, ali i otvoreno pitanje. Ipak, bolje je ukazati na problem i pojedine spoznaje nego šutjeti o tome. Imamo pred nama Zbornik s radovima u kojima su, pored Hrvata i Srba koji zauzimaju veliki dio tema, obrađeni i Česi, Slovaci, Mađari ili, primjerice, Turci", rekao je prof. Babić.

Skup u Zagrebu je organiziran s namjerom ponovnog uspostavljanja i izgradnje znanstvenih veza između hrvatskih i srpskih znanstvenika koji se bave pitanjima manjinskih zajednica, a koje je pokidao rat tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Na skupu su govorili i prof. dr. Boško Kovačević s Otvorenog sveučilišta u Subotici, u ime Centra za razvoj civilnog društva mr. Snežana Ilić iz Zrenjanina i prof. Tomislav Žigmanov, čiji su radovi objavljeni u Zborniku.

Odnosi Srbije i Hrvatske su ključ rješavanja međunacionalnih problema na prostoru jugoistočne Europe. Stoga je Zbornik vrijedan prilog normalizaciji odnosa dviju država, mišljenja je prof. dr. Boško Kovačević.

predstavljanje zbornika imin-2Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, prof. Tomislav Žigmanov je u svom osvrtu opisao mjesto i ulogu hrvatske zajednice u Vojvodini nakon demokratskih promjena u Srbiji, istaknuvši kako su „različite vlade imale različite pristupe spram manjinskih pitanja, od posve iskrenog i dobrohotnog pristupa Đinđićeve Vlade do ne tako dobrohotne i relativno simulacijske Vlade Vojislava Koštunice", što se „posebno oslikavalo u položaju hrvatske zajednice jer su, napose za Koštuničine Vlade, osnaživani procesi izgradnje bunjevačke nacije".

Baveći se multikulturnim politikama u Hrvatskoj i Srbiji u kontekstu europskih integracija, mr. Snežana Ilić je istaknula da obje države imaju već prilično dobro razrađena rješenja u pogledu manjinskih pitanja. Hrvatska se, kako bi osigurala nacionalno-državno obilježje, odrekla promicanja i rada na etnički shvaćenom nacionalnom jedinstvu. Stoga pitanje dijaspore za Hrvatsku postaje drugorazredno pitanje. S druge strane, Srbija u ovom trenutku nema dovoljno političke snage za rješenje dvaju najvećih strateških pitanja, Kosova i Republike Srpske, rekla je mr. Snežana Ilić.

Na početku predstavljanja zbornika okupljenima se obratila generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici mr. Ljerka Alajbeg opisavši situaciju u Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama i položaj manjina u njemu.

predstavljanje zbornika ns-1Zbornik je predstavljen i u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu, gdje je nazočne pozdravila potpredsjednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, istaknuvši kako je jedan od ciljeva i principa na kome se temelji politika pokrajinske administracije, njegovanje dobrog suživota svih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Ona je podsjetila da je Skupština AP Vojvodine započinjanjem suradnje s Istarskom županijom, pa potom i ostalim hrvatskim županijama, bila inicijator normaliziranja odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju, Boris Barjaktarović, istaknuo je da multietničnost Vojvodine, odnosno sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini, u velikoj mjeri pomažu u radu ovog tajništva, iz razloga što se često događa da su upravo oni inicijatori uspostavljanja kontakata i suradnje s drugim regijama.

predstavljanje zbornika ns-2Barjaktarović je naveo da Vojvodina ima potpisane sporazume o suradnji s ukupno 26 europskih regija i ocijenio da je u smislu regionalne suradnje, Vojvodina „pravi brend" Srbije. On je dodao i da Vojvodina i županije iz Hrvatske mogu i trebaju zajednički raditi na projektima koje financira Europska unija.

O zborniku su govorili urednici Dragutin Babić i Drago Župarić-Iljić iz Instituta za migracije i narodnosti, Boško Kovačević s Otvorenog sveučilišta iz Subotice, Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Predstavljanju zbornika u Novom Sadu prisustvovali su i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak i pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne zajednice Ándor Déli.

Priredila: Katarina Čeliković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros i Mirko Kopunović