Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Tovarnik zajednicka slika ispred juće AGM aU Tovarniku su 9. lipnja 2020. započeli 4. Dani Antuna Gustava Matoša koje organiziraju Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Općine Tovarnik.

Izaslanstvo Društva hrvatskih književnika i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata je položilo vijenac na bistu Antuna Gustava Matoša ispred Matoševe osnovne škole u Tovarniku, a potom se fotografirali pred Matoševom rodnom kućom.

Program je nastavljen u Vijećnici Općine Tovarnik gdje je nazočne pozdravila načelnica Općine Tovarnik Ruža Šijaković Veselčić, koja je izrazila zadovoljstvo što Društvo hrvatskih književnika i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Tovarniku organiziraju manifestraciju kojom se slavi jedan od najvećih hrvatskih književnika, koji je Tovarniku rođen 13. lipnja 1873.

Katarina Čeliković, menadžerica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, u ime ravnatelja Zavoda Tomislava Žigmanova pozdravila je sudionike i goste i naglasila važnost ovakve suradnje koja povezuje hrvatske kulturne djelatnike s obje strane granice, a Matoš, po kojem nosi ime i pjesnička nagrada koju Zavod dodjeljuje, za Hrvate u Vojvodini iznimno je važan. Naglasila je kako se unatoč poteškoćama nije odustalo od dijela manifestacije koji se održava u Plavni, a nije mogao biti održan zbog trenutne epidemiološke situacije te da će se i taj dio programa naknadno održati.

Predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog Mirko Ćurić zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji 4.Dana Antuna Gustava Matoša, koji će se nastaviti 12. lipnja u Osijeku te u rujnu u Zagrebu, nakon obnove u potresu stradalih prostorija Društva hrvatskih književnika, za koju su osigurana sredstva. Naglasio je kako Društvo hrvatskih književnika skrbi o Matošu ne samo ovom manifestacijom, već i nakladničkom djelatnošću kroz Knjižnicu Matošev milenij koju uređuje Goran Rem te najavio nova izdanja već iduće godine, koja će se baviti manje poznatim segmentima Matoševa stvaralaštva. Upravo o takvom jednom segmentu govorila je dr. Vlasta Markasović, referiravši se na knjigu objavljenu u nakladi AGM-a iz Zagreba Pjesme, rugalice, epigrami, koju je priredio Stjepan Bekavac, a koja pokazuje Matošove polemičko lice, istaknuvši da je Matoš za života vodio brojne javne polemike a svojim epigramima i rugalicama dotaknuo se mnoštva osoba iz javnog života svoga vremena.

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici Matej Imrović i Luka Batarilo, koji su odsvirali nekoliko uglazbljenih Matoševih pjesama te Trubača sa Seine Dobriše Cesarića u kojoj je veliki pjesnik genijalno opjevao život svog velikog prethodnika.

Izvor: http:dhk.hr/ogranci-dhk