Pozovite » (+381) (0)24 535-533

beskafest2012U okviru premijernog izdanja manifestacije „Dani vojvođansko- bavarske kulture - Beška fest", 8. rujna 2012, godine, nastupili su i tamburaši HKPD „Matija Gubec" iz Rume sa svojim vokalnim solistima. Rumski su se tamburaši predstavili spletom vojvođanskih i starogradskih pjesama, nastupivši s vokalnim solistima Marijom i Ivanom Ratančić, Zoranom Lepšanovićem, Dušanom Stuparom i Katarinom Atanacković, dok je orkestrom ravnao Josip Jurca.

Osim društva iz Rume, na manifestaciji u Beški sudjelovali su: Kulturno-umjetničko društvo „Branko Radičević" iz Beške, Kulturno-umjetničko društvo „Kalina" iz Inđije, Slovačko kulturno-umjetničko društvo „Vinogradi" iz Slankamenskih Vinograda, Kulturno-umjetničko društvo „Petőfi Sándor" iz Maradika, kao i gosti iz Bavarske iz mjesta Karlshulda „Do birkastoana".

Cilj ove manifestacije, koja je organizirana po prvi put, jest upoznavanje tradicije Bavarske i naroda koji žive u Vojvodini (Srba, Hrvata, Mađara, Slovaka i drugih).

„Beška fest" nastao je kao plod dugogodišnje suradnje mjesta Beška s udrugom podunavskih Švaba, a prije dvije godine je zaključen i Sporazum o partnerstvu između Beške i Karlshuda u Bavarskoj.

Tekst i fotografija: Nikola Jurca