Pozovite » (+381) (0)24 535-533

MemorijalAA Lemes2014-1U Lemešu je, od 3. do 5. listopada 2014. godine, održan 4. „Memorijal amaterskih dramskih skupina Antun Aladžić“. Memorijal se održava u povodu sjećanja na amaterskog glumca i redatelja iz Lemeša Antuna Aladžića. Prvi je održan 2011. godine i od tada se HBKUD „Lemeš“ redovito na ovakav način prisjeća svog preminulog člana.

Prerano preminuli Antun Aladžić bio je redatelj u našoj dramskoj sekciji. U mladosti se bavio glumom, a kasnije se prihvatio režirati naše predstave. Svojim radom nas je zadužio i mi mu zbog toga posvećujemo jednu ovakvu manifestaciju“, kaže Marko Vilić, predsjednik HBKUD „Lemeš“.

Domaćini za svaki memorijal pripreme novu predstavu, pa je tako bilo i ovoga puta. Premijerno je izvedena predstava „Daleko je salaš“, rađena po tekstu Marjana Kiša iz Subotice i u režiji Ilije Ezgete, koji je redateljsku palicu preuzeo od Antuna Aladžića. Isti autorski tandem koji je uradio uspješnu predstavu „Triput Bog pomaže“ i ovoga puta odlučio se za komediju.

„Ovu predstavu pripremali smo znatno kraće, oko mjesec i pol dana. Veliki je izazov raditi, naročito ukoliko su na sceni sve vrijeme svi glumci. To je izazov i za veće i iskusnije redatelje. Mislim da nije teško nasmijati publiku. Osobno i ja volim komediju, a mislim da komedija svima nama dobro dođe i drago mi je da poslije naše predstave gledatelji izađu sretni i nasmijani“, kaže Ezgeta.

A komad „Daleko je salaš“ Kiš je namjenski pisao za dramsku sekciju HBKUD-a „Lemeš“. Priča je to o izletu zaposlenih na more, koji su se nasukali na pustom otoku. Sjetni što nisu na salašu sjećaju se svojih salaša, ali i pokazuju sve svoje naravi.

Lemešani su za ovaj memorijal premijerno prikazali i dječju predstavu „Mladi političar“, također po tekstu Marjana Kiša, a pod redateljskom palicom Kristijana Kovača.

Tijekom trodnevnog memorijala prikazana je i dječja predstava „Vaso Pikaso“ u izvedbi učenika Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte, „Sumnjivo lice“ u produkciji Kulturnog centra Sivac i komedija Ljubičica KUD-a „Égység“ iz Bajmaka. Posljednjeg dana memorijala, u nedjelju, petoga listopada, priređena je kratka retrospektiva „Memorijala Antuna Aladžića“.

Tekst i fotografija: Z. V.