Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Duzijanca2016 Lemes 1Radost završetka žetve i proslava Dužijance u Lemešu i ove godine trajala je tri dana, a sve zahvaljujući organizatoru HBKUD-u Lemeš, inače manifestaciji odanim, upornim, ustrajnim, požrtvovanim članovima i vječitim entuzijastima. Tijekom trodnevice u čast žitu i poslu vršidbe zahvalilo se za dar novog kruha na obiteljskom stolu, ali i onom u prilici darovanog kruha s nebesa. Literarni odjel imao je prvenstvo, pa je tako u petak, 8. srpnja 2016. godine, u Mjesnoj zajednici upriličio predstavljanje knjige Garavi salaši Somborke Katarine Firanj, inače lemeške unuke.

Predstavljanje Garavi Lemes2016 1Program po ideji Lucie Knezi otvorila je Kristina Kemenj, lemeška solistica na tamburi, polaznica pete godine glazbene škole u Somboru dok je domaćin večeri i narator bio Željko Zelić. Prisutnima se u ime nakladnika ZKVH-a i kao urednica knjige obratila Katarina Čeliković, koja je u više navrata podcrtala koliko je važno bilježiti elemente iz ne tako davne prošlosti i otrgnuti ih zaboravu, a koje će neminovno nova povijest pregaziti, predstavljajući knjigu u svjetlu poglavlja i tematskih cjelina, dodavši koliko je izričaj i pisanje na bunjevačkoj ikavici važno za očuvanje entiteta Hrvata Bunjevaca.

Sama autorica obrazložila je naslov knjige, obrazložila što je nagnalo na pisanje i tok nastanka knjige, a u svom emotivnom izlaganju otvorila se pred publikom.

Predstavljanje Garavi Lemes2016 2Predstavljanje je teklo spontano tijekom kojega je svoje minute između govora predavača i naratora zajedno s Kristinom Kemenj imala i Melinda Batalo Balaž iz Čonoplje na klavijaturama. Večer je završena mini koncertom lemeškog soprana Aleksandre Pletikosić, koju su na klaviru i klarinetu pratili Stefan Jančić i Nebojša Đurić iz Sombora.

Folklorni program, U avliji kod baće i nane u subotu navečer, 9. srpnja, počeo je također laganim notama pjesme Hej salaši na severu Bačke u izvedbi Kristine Kemenj. Domaćini su ugostili lokalne MME Németh László i VA Musica Viva, te GKUD Sombor i HKUD Vladimir Nazor iz Sombora. Između koreografija Banat, Posavina, Srbija, Bunjevac, klapskih i obrednih pjesama čuli su se tekstovi o koscima, stavama i krstinama, težini, žeđi i umoru kosidbe, dozrijevanju žita, risarima, bandašima i bandašicama. Pred kraj programa obavljena je primopredaja bandaštva.

Duzijanca2016 Lemes 4Naime, ovogodišnje središnje ličnosti Dužijance predstavljane su na literarnoj večeri u petak, a dužnost su preuzeli tik prije Naninog blagoslova mekinjama i vodom. Ove godine ulogu Nane preuzela je Tamara Kanjo – Brkić. Mala bandašica je Magdalena Kopunović, dok je mali bandaš Matija Barić. Velika bandašica je Ivka Brkić, a veliki bandaš Josip Knezi. Jednoipolsatni program je završen Velikim bačkim kolom.

U nedjelju, 10. srpnja, prijepodne organiziran je ophod sela karucama i fijakerima. Išlo se po stajalištima pokupiti bandaše i bandašice. Svečana sveta misa zahvalnica za Dužijancu služena je u mjesnoj crkvi Rođenja BDM koju je prikazao vlč. Jozef Vogrinc iz Subotice, dok je suslavio lemeški župnik vlč. Antal Egedi.

Duzijanca2016 Lemes 2Poslije svete mise i molitve kod križa uz crkvu, uslijedio je prijem kod dopredsjednice Vijeća Mjesne zajednice Marije Bagi, koja je primila krunu i novi kruh u ime seoskog rukovodstva čime je završen službeni dio proslave. U nedjelju su u Lemešu gostovali ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov i ravnatelj tjednika Hrvatska riječ Ivan Karan, predstavnici HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice kao i predstavnici HKUD-a Vladimir Nazor sa somborskim bandašem Davidom Antunićem i bandašicom Katarinom Budimčević. Najmlađa sudionica ovogodišnje Dužijance bila je mala lemešanka Teodora Ivanković, s nepunih godinu dana.

Izvor: Hrvatska riječ (Željko Zelić)