Pozovite » (+381) (0)24 535-533

preprekovo proljecePetrovaradinski skladatelj, književnik, prevoditelj, likovnjak, knjižničar Stanislav Preprek (1900. – 1982.) cijeli je život posvetio umjetnosti, a njegovo djelo slavimo i danas. Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo iz Novoga Sada nosi njegovo ime, a članovi te udruge organiziraju, među ostalim, i manifestaciju koja nosi naziv Preprekovo proljeće. Ovogodišnje Preprekovo proljeće održano je 22. travnja u Malom amfiteatru na SPENS-u.

Nova zbirka

Okosnicu programa činilo je predstavljanje zbirke Preprekovo proljeće 2016., koja je skup pjesničkih ostvarenja članova Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek i njihovih kolega iz Hrvatske, a nastalih u protekloj godini. Pjesme su, kako su autori istaknuli, skup individualnih tjeskoba, težnji, snova i ljubavi, gdje prije svega u ponekim dominira i element nostalgičnosti.

U svom pozdravnom govoru konzulica prvog razreda RH u Subotici Evica Milanović pročitala je stihove Antuna Branka Šimića: „Pjesnici su čuđenje u svijetu. Oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari. Naslonivši uho na ćutanje što ih okružuje i muči pjesnici su vječno treptanje u svijetu“. Pozdravila je prisutne i poručila kako se nada da će toga treptanja biti još dugo.

Bila je ovo prilika i da čujemo pjesnike kako kazuju poeziju iz spomenute zbirke. Čuli smo i goste iz Hrvatske, koji su također izdali svoje pjesme u ovoj knjizi, a jedan od njih Franjo Nagulov je kazao kako mu je velika čast doći na ovu manifestaciju i da se nada da će ova suradnja biti nastavljena. O zbirci je govorila Dragana V. Todoreskov, koja je i urednica izdanja i istaknula kako je vrlo ponosna na sve članove Književnog kluba, a posebno na novu ediciju pojedinačnih izdanja njegovih članova pod nazivom Preprekovi pjesnici. O zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2016. govorili su i njeni recenzenti mr. Pavel Domonji i vlč. Marko Kljajić.

Šaljivi monolog

Dramski dio programa je nasmijao publiku, a u njemu je voditeljica Preprekove dramske sekcije Branka Dačević izvela monolog po tekstu Branislava Miroslava Tomlekina.

„To je malo karikirano, Sisi i njezine prijateljice Disi i Visi hoće da budu u trendu, da budu in. U toj nekoj svojoj želji ispadnu i smiješne. Tu se vidjelo da Sisi ne barata stručnim izrazima, a želi biti netko i nešto“, objasnila je Dačević i rekla da su namjerno odabrali komad koji nije u svezi s tematikom ove večeri i da su željeli time provjeriti reakciju publike ne bi li im to pomoglo u daljnjem radu sekcije.

U programu su sudjelovali i ostali članovi udruge Stanislav Preprek, te je njihova ženska pjevačka skupina otpjevala odabrane pjesme iz svog repertoara, pretežno one iz Dalmacije, Međimurja, Podravine i Slavonije.

Jedinstven pjesnički prostor

Manifestaciji su, među ostalim, prisustvovali i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te Koordinacijskog odbora Društva za jezike, književnost i kulturu iz Novog Sada. Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je dobro što se, kad je u pitanju manifestacija Preprekovo proljeće, stvara veza prema književnom životu u Hrvatskoj, odnosno što se objavljuju djela pjesnika koji dolaze mahom iz Slavonije i Baranje.

„To je isto tako važna gesta, jer se na taj način zapravo svjedoči da je hrvatski pjesnički prostor jedinstven. Kada je u pitanju Preprekovo proljeće dobro je što se na tome planu istrajava i za poželjeti je da se i nadalje na ovako kvalitetan način radi, okuplja i prezentira pjesničko stvaralaštvo“, dodao je Žigmanov.

Na koncu programa, predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac je gostima iz Hrvatske te donatorima Društva uručio zahvalnice, zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom na manifestaciji dali potporu njihovoj udruzi.

Izvor: Hrvatska riječ (Dajana Marković)