Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Dužijanca u Zagrebu sl.1„Naša je zagrebačka prvostolnica danas iznimno lijepa. Ponajprije zbog ljepote slavlja dana Gospodnjega, otajstva Uskrsnuća kojega smo po vjeri i Božjoj ljubavi mi dionici. No, tu ljepotu proširuje današnja proslava Dužijance u Zagrebu. Ona nam je darovana po prisutnosti vjernika, bunjevačkih Hrvata koji nam dolaze sa sjevera Bačke, iz raznih vojvođanskih mjesta gdje žive Hrvati. S nama su Šokci iz Podunavlja i Srijema, u istome zahvaljivanju Bogu. U snazi euharistijske povezanosti svima vam prenosim molitveno zajedništvo i blizinu našega nadbiskupa Josipa Bozanića s posebnom čestitkom predvoditelju ovoga hodočašća, biskupu subotičkomu mons. dr. Ivanu Pénzesu koji slavi 50. obljetnicu svećeništva“, rekao je na početku misnoga slavlja Dužijance u Zagrebu pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško koji je i predvodio euharistijsko slavlje.

Riznica stoljetne baštine

Prije samoga misnoga slavlja u nedjelju, 19. kolovoza 2018., kardinal mons. Josip Bozanić primio je predstavnike Dužijance na čelu s biskupom Pénzesom.
Misna čitanja čitali su bandaš i bandašica, molitvu vjernika sudionici iz Srijema i Podunavlja, a prikaz darova na oltar su nosili bandaši i bandašice okolnih mjesta i somborske Dužionice. Kruh su na blagoslov prinijeli bandaš i bandašica iz Sombora, a novu krunu, koju je i za ovu Dužijancu izradila Jozefina Skenderović prinijeli su subotički bandaš Marko Križanović i bandašica Marija Piuković.
„Riznica spomena stoljetne baštine puno govori našoj sadašnjosti. Ove Hrvate koji žive izvan Hrvatske možemo vidjeti tek kao jednu skupinu koja dolazi u Zagreb predstaviti se i svratiti pozornost na ljepotu koju čuvaju i na poteškoće koje žive. S jedne je strane nedvojbeno da zavrjeđuju veću brigu i odgovornost hrvatskih institucija u svim područjima, a s druge, oni su došli proslaviti Dužijancu s nama, jer imaju što reći našoj sadašnjosti; jer nam pomažu vidjeti više od izvanjskoga dojma“, istaknuo je biskup Šaško u homiliji.
Govoreći sudionicima ovoga slavlja, hodočasnicima iz Vojvodine, biskup Šaško je zahvalio što su ovom prilikom donijeli ljubav, i to onu koja je vidljiva u velikim i malim znakovima Dužijance.
„Nutarnja snaga kršćanske vjere vidljiva je u malenim nitima na motivima narodne nošnje i u kamenju ove prvostolnice; ista je kršćanska ljubav utkana u zvukove naših pjesama i u brigu za bližnje u školstvu, zdravstvu, znanosti, gospodarstvu. Dužijanca nas potiče da bolje razmotrimo i tri velika i važna područja naše sadašnjosti: odnos prema prošlosti, odnos prema zemlji i radu, odnos prema Hrvatima izvan Hrvatske. Dužijanca nas uči da prošlost, bez obzira što se sve u njoj dogodilo treba svjetlo istine i da, ako prošlost ne susretnemo u istini koja oslobađa, ona će nam se vraćati u neistini koja sputava i zarobljava. Ako zanemarimo zemlju i vrijednost rada, tražeći ukusne plodove negdje drugdje, prihvatit ćemo muku i blagovati gorak okus nedostojan čovjeka. Ako ne prepoznamo vrijednosti i ljubav koju žive Hrvati izvan Hrvatske; ako ih ne prihvatimo tako da osjete širinu našega hrvatskog doma, odreći ćemo se dijela svoje duše i oslabiti snagu koja je sposobna donijeti nova oduševljenja i nove plodove. Dužijanca nas uči što se može učiniti od malenoga, naizgled bezvrijednoga dara. Ako postoji slika nečega što je ušlo i u naš govor kao nestalno i bez vrijednosti, onda je to slama. A umjetnost Dužijance zaustavlja dah dok gledamo što marljive ruke, maštovitost i nadasve ljubav čine od te malenosti. To je vrijedno divljenja: ista nutarnja snaga u vlatima slame i u velebnim umjetničkim djelima. To je snaga kršćanstva koja se oslanja na Boga i ulaže svoj trud. Takva je kršćanska svetost koju u ovoj prvostolnici odražava osobito blaženi Alojzije Stepinac. Njegovu zagovoru povjeravamo i ovo vaše hodočašće u zahvalnosti za dar prije svega svojih bližnjih i za kruh vječnoga života koji blagujemo za stolom Gospodnjim“, rekao je mons. Šaško. 
Na kraju slavlja vjernicima se obratio i mons. dr. Ivan Pénzes, biskup subotički, izrazivši zahvalu i radost ovoga slavlja, a bandaš i bandašica, Marko i Marija predali su krunu Dužijance u Zagrebu mons. Ivanu Šašku koja će se čuvati u riznici zagrebačke prvostolnice.
Pod misnim slavljem pjevao je Katedralni zbor Albe Vidaković, koji je oduševio mnoge, a među ostalim pjevala se druga staroslavenska misa Albe Vidakovića. Dirigent je bio zborovođa Miroslav Stantić, a za orguljama maestro Alen Kopunović Legetin.

Od katedrale do TrgaDužijanca u Zagrebu sl.2

Nakon misnoga slavlja uslijedio je svečani mimohod do Trga bana Josipa Jelačića, gdje su ovogodišnji bandaš i bandašica Dužijance u Subotici kruh predali izaslaniku predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH te državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasu i zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Jeleni Pavičić Vukičević.
Kako nalaže tradicija, na čelu povorke bio je barjaktar koji je nosio barjak Dužijance, a povorka se uputila od zagrebačke katedrale, do Trga bana Josipa Jelačića. Za njim su išle kraljice iz HKC-a Bunjevačko kolo, koje su pred gostima na trgu odljeljale pjesmu pisanu za ovu prigodu. Sudjelovali su i risari i risaruše, kulturno-umjetnička društva, bandaši i bandašice prijašnjih godina, te ovogodišnji bandaši i bandašice okolnih mjesta iz Žednika, Bajmaka, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Lemeša i Sombora. U povorci su sudjelovali i ovogodišnji pratitelji bandaša i bandašice, dok su na karucama stigli najljepši pratitelji, mali bandaš i bandašica Marijan i Mila Rukavina, a na kraju i središnji likovi bandaš i bandašica Dužijance 2018. Svi oni pristizali su na improvizirani salaš na bini, a domaćini su bili Davor i Dajana Šimić, dida Vlatko Vidaković, májka Ružica Šimić, teta Marica Vidaković, te djeca Barbara i Pavao Piuković. Karuce i konji su u vlasništvu Vinka Filipovića i Marka Maroševca iz Županje, te Ivana Nikolića iz Andrijaševaca. U mimohodu je sudjelovalo oko 350 sudionika iz Bačke, Podunavlja i Srijema, te je prikazana Dužijanca u malom. U nošnji su bili članovi sljedećih društava: HKC-a Bunjevačko kolo, HKPD-a Matija Gubec Tavankut, HKUPD-a Matoš iz Plavne, KPZH-a Šokadija iz Sonte, HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, KUDH-a Bodrog, UG-a Tragovi Šokaca iz Bača, HKPU-a Antun Sorgg iz Vajske, KUDH-a Bodrog iz Monoštora, HKC-a Srijem iz Srijemske Mitrovice, HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, te udruga bačkih i srijemskih Hrvata koje djeluju u Zagrebu.

Dužijanca – plod zajedništva

Nakon predaje kruha, nazočnima se obratio predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić, koji je izrazio zahvalnost i radost što se Dužijanca mogla pokazati i u Zagrebu.
„Želja nam je bila posvjedočiti da smo vjerni Bogu, Katoličkoj Crkvi i svom hrvatskom narodu. Željeli smo posvjedočiti na koji način mi zahvaljujemo Bogu za završenu žetvu i posvjedočiti koliko cijenimo čovjeka i njegov rad. Ujedno ovom manifestacijom želimo vas zamoliti, i Hrvatsku i Crkvu u Hrvata, da budete s nama. Mi želimo ostati ondje i čuvati vjekovna ognjišta, ali svjesni smo da to ne možemo bez vaše podrške, zato vas molimo pomozite nam da se možemo ostvariti i dijeliti radost zajedništva i u vjeri i u pripadnosti svom hrvatskom narodu“, kazao je Anišić.
Ovom prigodom obratio se i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić rekavši: „Današnja proslava je plod zajedništva svih nas, prije svega Udruge, Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje je objeručke prihvatilo ideju Udruge i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine. Uvjeren sam da ćemo Dužijancu u zavičaju slaviti još dugo godina, ali u nadi da ćemo čuvati naše zajedništvo koje smo teško stvarali kroz sve ove godine dopustite mi da vas sve pozdravim kao bunjevački Hrvat u ime svih Hrvata iz susjedne države“.
U ime domaćina obratila se zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević:
„Danas je velika čast i privilegij biti s vama, vidjeti prekrasne nošnje, običaje i čuti izričaj vašega kraja. Vi ste danas naši najdraži gosti. Čuli smo i vaš poziv za dalju suradnju i vjerujte vrata su vam ovdje uvijek otvorena. Doista smo počašćeni što ste donijeli dio svog tradicijskog bogatstva, te smo zajedno proslavili jubileje Dužijance. Ponosni smo na sve Hrvate u Vojvodini, koji su toliko propatili kako bi očuvali hrvatsko ime, svoju vjeru, tradiciju i sve svoje vrijednosti kroz ove teške godine. Hvala vam na ustrajnosti, ljubavi i zajedništvu, te odanosti svojim precima i svojim domovima. Hvala vam što ovi mladi naraštaji ljube plodnu zemlju Srijema, Banata i Bačke, zalijevaju je svojim znojem te krase vrijednim rukama, a ona ih uz Božju pomoć obilno dariva. Ova manifestacija je najljepša himna ljubavi i poniznosti, istodobno je opomena svima nama da ne zaboravimo bogatstvo hrvatskoga naroda i izvan granica Hrvatske, te zajedno pomognemo da se ona zaštiti i čuva, te prenosi dalje.“
Naposljetku, okupljenima se obratio Zvonko Milas i prenio pozdrave predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Hrvatske Andrije Plenkovića.
„Briga o Hrvatima koji žive u Republici Srbiji, poboljšanje njihovog statusa i položaja, ali i jačanje njihove povezanosti s maticom Hrvatskom imaju posebnu važnost za Hrvatsku, te s ponosom ističem da je Vlada Hrvatske poduzela korake koji obećavaju poboljšanje kvalitete življenja Hrvata u Srbiji. Želim vam i zahvaliti što ste nam ovih nekoliko dana prenijeli dašak vašega blaga koje baštinite od svojih predaka, po kojima ste poznati i prepoznati. Koji je integralan i vrlo važan u ukupnoj baštini Hrvatske. Kao što smo se danas okupili oko novog kruha, želim vas sve pozvati da se ujedinimo i okupimo i zajednički djelujemo u svim važnim životnim situacijama. Kad djelujemo zajedno, radimo hrabro, pošteno i ponizno, onda ni jedan cilj nije nedostižan. Posebno me raduje da je u sva događanja oko Dužijance uključen veliki broj djece i mladih koji sudjeluju s vidljivom ljubavlju, što nam ulijeva nadu i sigurnost da će se hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji uspješno razvijati“, kazao je Milas.
Zahvalio je također i UBH-u Dužijanca na iznimno uspješnom, ne samo očuvanju tradicije nego i na osmišljavanju manifestacije koja na predivan način predstavljaju prošlost, sadašnjost te sigurno i budućnost.

Ovacije publike kao nagrada

U subotu navečer, 18. kolovoza, na glavnome zagrebačkom trgu, Hrvati iz Vojvodine predstavili su se svojom nošnjom, igrom i pjesmom. Ponosa, pa i suza radosnica nije nedostajalo. Ovacije, pljesak i povici publike da bi još došle su kao nagrada svima onima koji su dali svoj neprocjenjiv doprinos kako bi se Dužijanca pokazala i u Zagrebu. Na početku programa Zagrepčanima je prikazana pogodba risara, koji su ove godine na manifestaciji Takmičenje risara stvarno kosili i rukovetali, a nakon toga uslijedila je folklorna i tamburaška večer. Nastupili su HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, kraljice iz HKC-a Bunjevačko kolo, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, ansambl Ruže i HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega.
Toga dana u podne u Etnografskom muzeju otvorena je izložba Bunjevačko veliko ruvo. Svjedočanstvo za budućnost

Dužijanca u Zagrebu, koja je trajala tri dana, od 17. do 19. kolovoza, započela je projekcijom dokumentarnog filma Dužijanca redatelja Branka Ištvančića. Film je prikazan u Kino dvorani Muzeja suvremene umjetnosti, a film uz Ištvančića, potpisuje i Aleksej Pavlovsky, scenarist i urednik filma.
U 55 minuta, koliko film traje, prikazan je nastanak Dužijance, početak slavlja u Crkvi, te razvoj sve do one Dužijance kakvu mi danas poznajemo. Film je sniman u više navrata, a zanimljivo je što se u njemu mogu pogledati i arhivske snimke i fotografije starije više od pola stoljeća.
Ovoj manifestaciji nazočio je i narodni zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov:
„Bilo je divno biti ovdje, sva ova tri dana na ovim velebnim događanjima. Bitno nam je da budemo vidljivi i prisutni u Hrvatskoj, da budemo dionici kulturnog života, da pokazujemo sebe, da od predstavnika vlasti dobijemo jednu vrstu priznanja za ono što činimo i naravno da onda stvaramo okvire za razvoj podrške koji su nam potrebni“, kazao je Žigmanov.
Organizator Dužijance u Zagrebu je UBH Dužijanca u suorganizaciji s Hrvatskim nacionalnim vijećem. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a potporu su dali Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Zagreba, Kulturno-informativni centar, Studentski centar u Zagrebu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska elektroprivreda koja je generalni sponzor ove manifestacije.

Galeriju fotografija možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/pg/Du%C5%BEijanca-1583435021912432/photos/?tab=album&album_id=2176544079268187

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)