Pozovite » (+381) (0)24 535-533

ciklus hrvatskog filmaOvogodišnji, inače deseti po redu, Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini započeo je u nedjelju, 1. rujna 2019., na ljetnoj terasi Etnosalaša Balažević u Donjem Tavankutu. Branko Ištvančić, redatelj iz Zagreba, a rodom iz Tavankuta, pokušava svojim sunarodnjacima u Vojvodini nadomjestiti ono što oni ne mogu vidjeti često u kinima, pa ni na televiziji: dokumentarne, dječje, te igrane filmove hrvatskih redatelja. Tim povodom Ištvančić je izjavio:

„Evo započeli smo deseti jubilarni Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini s Dužijancom, dok ubrzo ove jeseni planiramo nastavak Ciklusa hrvatskog filma, kada se planira prikazati nekoliko dokumentanih, dječjih, pa i igranih filmova kako u Subotici i Tavankutu, ali i u drugim mjestima. Želio bih napomenuti da je organiziranje Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini važno za promociju hrvatske kulture, a želja mi je da pokušam nadomjestiti ono što je deficitarno, a to je prikazivanje onih filmova koji se ne mogu vidjeti na televiziji, na youtubeu, koji su dio hrvatske kulturne filmske baštine. Prikaz filmova naše nacionalne kulture je bit Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini.“
Na početaku ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog fima prikazan je njegov dokumentarni film Dužijanca kojega ga je 2017. snimila ekipa HRT-a u Subotici. Film je tematski obuhvatio segmente obilježavanja programa Dužijance od Blagoslova žita, Takmičenja risara te središnje proslave Dužijance. U trajanju od 50 minuta film donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave te kao javne crkvene i gradske manifestacije. Odlukom međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF’CRO dokumentarni film Dužijanca proglašen je najboljim filmom u kategoriji do 60 minuta.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)