Pozovite » (+381) (0)24 535-533

Ladislav Nemet biskupPred kraj godine skloni smo se osvrnuti na prošlu godinu, pogledati kako je ona izgledala. Kada se prisjetimo dobrih stvari, onda razmišljamo o njihovom pozitivnom utjecaju i onome što smo od njih naučili za život. Spomenuo bih dva velika pozitivna događaja iz ovogodišnjih iskustava: završne dane naše biskupijske sinode i posjet nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera.

Završni sinodski dani, koji su okupili sve sinodske očeve i majke u našoj katedrali predstavili su nam sve rezultate našeg četverogodišnjeg rada. Za mene je bilo nezaboravno iskustvo moliti se zajedno u našoj katedrali, zajedno raspravljati o našim sinodskim dokumentima, zajedno raditi na budućnosti naše mjesne crkve. Bio sam sretan i zadovoljan što smo uspjeli zdravi završiti drugu veliku fazu sinodskog procesa. Sada ćemo raditi na trećem dijelu, na provedbi odluka i prijedloga Sinode. Već sam kontaktirao naše zapadne dobročinitelje da podrže pastoralni program za sljedećih pet godina, na što su oni svesrdno odgovorili s „da“.

Sa svojim emocijama, kao što su nezadovoljstvo, ali isto tako i sa zahvalnošću, ljubavlju i nadom pođimo svi u Betlehem da pozdravimo betlehemsko Dijete, koje nam i ove godine dolazi u susret. On nas želi uvjeriti da vršenje djela ljubavi ne ovisi o vanjskim uvjetima već je to uvijek naša slobodna i odgovorna odluka koja izvire iz srca. Ljubav nas Božja nikada ne ostavlja same već nas želi neprestano podržavati, jačati, želi oduzeti našu ljutnju, naše neznanje. Isusovo rođenje znači da, bez obzira na to živimo li u vremenu pandemije covida ili ne, Bog je uvijek s nama. On je došao k nama na prvi Božić. Nije došao k nama usred velike galame, dočekan trubama, kao što to mi znamo uraditi kod svečanih trenutaka već se pojavio u liku bespomoćnog mališana. Postao je dijete koje blagoslivlja, koje donosi radost, koje zrači mirom i nadom.

Želim svima nama da nas ta nada ispuni i u narednoj godini, i da nas ni covid, ni druga nevolja ne udalji od Božje ljubavi i ljubavi prema bližnjemu.