Pozovite » (+381) (0)24 535-533

radionica tavankutU Tavankutu je i ove godine održana filmska radionica za djecu Kad se male ruke slože, koju su organizirale udruge Artizana iz Zagreba i Inovativna mreža iz Subotice u suradnji s mjesnim HKPD-om Matija Gubec. Radionica se organizira već nekoliko godina unatrag, a vodi je filmski redatelj iz Zagreba, podrijetlom Tavankućanin Branko Ištvančić skupa s kolegom, filmskim redateljem Zoltánom Siflisom iz Subotice. 

Cilj je kroz radionicu medijski opismenjavati mlade, učiti ih o filmskoj kulturi te podignuti svijest i promišljanje o vrijednosti vlastite kulture i umjetnosti. Zbog epidemiološke situacije, voditelj Branko Ištvančić je ove godine na radionici sudjelovao online, a polaznici su uživo razgovarali s redateljem Siflisom. 

„Ovdje ih obučavamo filmskoj pismenosti i dajemo im teoretsko, osnovno znanje filmskog jezika, kao i praktično znanje, da isprobaju ono što su u teoriji naučili", kaže Siflis. 
Među polaznicima ovih radionica već ima nekoliko mladih koji su odlučili ozbiljnije se baviti filmom te pokušati upisati filmsku akademiju, poput Darija Vojnića Hajduka koji je već snimio jedan amaterski kratkometražni igrani film, a snima i dokumentarce. 
U sklopu ove radionice snimljeno je već više dječjih filmova koji se mogu pogledati na internetskoj stranici www.artizana.hr. Plan je da se ovaj projekt nastavi i idućih godina.

Izvor: Hrvatska riječ