Knjiga igrokaza „Bogu na slavu, ljudima na čast"

Objavljeno: 10.05.2021. Pregleda: 71

marinko knjigaProšloga tjedna iz tiska je izašla knjiga igrokaza Bogu na slavu, ljudima na radost autora vlč. dr. Marinka Stantića. 
U knjizi se nalazi pet igrokaza: Pred vratima Raja, Mudriji od kralja, Prvi oratorij, Ograda puna rupa i Materice koje se pamte. Od spomenutih predstava tri su već bile izvođene tijekom proteklih godina, a dvije su u pripremi. 

Igrokazi su indirektne propovijedi kroz koje je autor želio na zanimljiv i nenametljiv način provući kršćanske vrijednosti. Teme igrokaza crpe se iz svakodnevnog života, te su upravo radi toga i bliske ljudima. Kako stoji u predgovoru, koji je potpisala prof. Ksenija Ivanković Radak, čitatelja u svakoj priči, odnosno igrokazu, očekuju detaljne upute o mjestu radnje, te o sudionicima istoga. 
Jedan od možda najpoznatijih igrokaza zbog svog nedavnog izvođenja (prije tri godine) je Pred vratima Raja, koji je izveden 12 puta u 11 različitih mjesta. No, igrokaz Materice koje se pamte je nastao još devedesetih godina u Zagrebu. „Materice koje se pamte sam počeo pisati još kao student u Zagrebu, i to na poticaj Luke Štilinovića i Marije Hećimović. Mislim da su oni najzaslužniji što sam počeo pisati. Ovaj igrokaz se u periodu od 1993. do 1998. izvodio u Zagrebu, osobito među našim studentima, a osim Zagreba izvođen je i u Subotici i Tavankutu", prisjeća se Stantić. 
Igrokaz Ograda puna rupa je postavljen i po riječima autora djeca su ga već uvježbala, no epidemiološka situacija još uvijek nije dozvolila da ovaj igrokaz ugleda svjetlost dana. Također, mladi župe Marija Majka Crkve, gdje je vlč. Stantić župnik, uvježbavaju i igrokaz Mudriji od kralja.  
U sklopu promocije knjige planira se i premijera igrokaza Ograda puna rupa, kada se za to steknu uvjeti. Knjiga Bogu na slavu, ljudima na radost je tiskana u nakladi Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFesta i može se kupiti po cijeni od 250 dinara u crkvama u Subotici i okolici.

Izvor: Hrvatska riječ ( Ž. V.)

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima