Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Objavljeno: 25.08.2023. Pregleda: 18

Među 25 projekata koji su financiraju iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija su i projekti koje će realizirati HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora. Sredstva iz ovih projekata bit će uložena u objekte koji su u vlasništvu, odnosno dani na korištenje ovim udrugama.
Gubec će obnoviti dio koji je u funkciji turističke ponude tavankutske udruge, a monoštorska udruga će riješiti grijanje u dijelu zgrade koju je Bodrog dobio od župe na korištenje.

Jačanje turističkih kapaciteta u Tavankutu

Partner HKPD-u Matija Gubec u projektu prekogranične suradnje je Općina Draž, a cilj je podizanje turističkih kapaciteta u Općini Draž i Gupca. U Dražu je u projekt uključena i Turistička zajednica Općine Draž, partneri iz Hrvatske radit će na obnovi šokačke kuće, a bit će obnovljeno krovište od trske. „Gubec će kroz ovaj projekt adaptirati i jednim dijelom proširiti turističke kapacitete. Fokus je na restoranskom dijelu. Želimo dobiti jedan kvalitetniji prostor za turiste, ali i za naše radionice, slamarsku sekciju. Najveći problem nam je grijanje tog prostora tijekom zime", kaže predsjednik Gupca Ladislav Suknović. On pojašnjava da će kroz ovaj projekt postojeći prostor biti obnovljen, što podrazumijeva kompletnu zamjenu krovne konstrukcije, podizanje stropa I, ukoliko bude dovoljno sredstava, plan je pomjeranje jednog zida kako bi se dobilo još 15 do 20 četvornih metara dodatnog prostora. „Do sada nismo imali izolaciju, što je i tijekom ljeta i tijekom zime bio problem. Sada i to rješavamo. Plan je za neko buduće razdoblje, kroz neke druge projekte, postaviti i solarne panele. Pokazalo se to kao dobar način uštede energije, a svakako bi na taj način dali i svoj doprinos zaštiti okoliša", kaže Suknović. Radovi će početi 1. rujna.
Tavankutska udruga godinama uspješno razvija svoju turističku ponudu, a prije pandemije covida-19 godišnje je bilo oko 4.500 turističkih posjeta. „Naravno pandemija je učinila svoje i opao je broj turističkih posjeta, ali se sada može vidjeti uzlazni trend. Zato nam je važno imati kvalitetan prostor za smještaj turista. U onom gastronomskom dijelu podigli smo razinu kvalitete naše ponude, ali sâm ambijent to ne prati. Zato ne samo kroz ovaj projekt već i druge naše projekte pokušavamo osigurati sredstva za infrastrukturna ulaganja kako bi turistima osigurali što kvalitetniju uslugu", kaže Suknović.

Grijanje u kući monoštorske udruge

Sredstva iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u svoj objekt uložit će i monoštorska udruga, a kroz taj projekt bit će riješeno grijanje. Bodrogu je partner u ovom projektu KUD Zora iz Piškorevaca.
„Novac iz ovog projekta uložit ćemo u postavljanje grijanja u dijelu Kuće monoštorske župe. To je nešto više od 150 četvornih metara dijela u kome su sobe za noćenje, hodnicu, dvorana za ručavanje i dio u kome će biti prostorije naše udruge. To je skoro dvije trećine prostora, a bez grijanja će za sada ostati izložbeni dio i još neki dijelovi gdje grijanje nije ni nužno. Odlučili smo se za grijanje na vodenu pumpu, jer je ta vrsta grijanja najjednostavnija, najčistija, ne zahtijeva kupovinu ogrjeva ranije, već se plati kada se i koliko potroši", kaže predsjednik Bodroga Željko Šeremešić.
Kuću monoštorske župe u kojoj su do 1992. godine bile časne sestre KUD Hrvata Bodrog dobio je na korištenje početkom 2020. godine od župe sv. Petra i Pavla. Već prve godine počeli su radovi na kompletnoj obnovi. „Zamijenjeni su podovi, sređeni zidovi, u jednom dijelu su spušteni stropovi, postavljene su nove instalacije struje, vode i kanalizacije, saniran je dio krovišta, uređena su dva podrumska prostora, zamijenjana je skoro kompletna stolarija", nabraja najznačajnije radove koji su urađeni protekle tri godine.
Kada je udruga dobila kuću na korištenje imala je dvanaest prostorija, četrdeset dužnih metara hodnika, dva podruma, dvorište dugo devedeset, a široko na nekim mjestima i šezdeset metara. Tijekom radova rađena su i unutarnja preuređenja kako bi se dobio izložbeno-muzejski prostor u kome će Hrvati Šokci Monoštora predstaviti svoje identitetske odrednice.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 23. Festival bunjevački pisama u Subotici
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima