O portalu eKultura

Objavljeno: 10.05.2024. Pregleda: 18

Portal eKultura (https://ekultura.hr) središnje je mrežno mjesto koje osigurava pristup i pretraživanje postojećih digitalnih zbirki kulturne baštine Hrvatske. Zbirke predstavljene na portalu pohranjene su u baštinskim ustanovama (muzeja, knjižnica i arhiva) na području Hrvatske koje o njima stručno skrbe. Sustav svim građanima Hrvatske, kao i međunarodnoj javnosti, omogućuje pristup digitaliziranoj građi naše kulturne baštine. Cilj je portala, kako se navodi, prikazati javnosti baštinu koju nasljeđujemo i prepuštamo na daljnju brigu novim generacijama.
Svrha je projekta doprinijeti povećanju korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u komunikaciji između građana i javne uprave uspostavom informacijskog sustava za koordinaciju komunikacije te razvojem središnjeg softverskog rješenja u sektoru kulturne baštine. Opći je cilj projekta povećanje zaštite i online dostupnosti digitalnog kulturnog sadržaja, a specifični je cilj osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu i omogućiti korisnicima jedinstven pristup tako pohranjenom sadržaju uspostavom odgovarajućeg IKT sustava.
Zbirke je moguće pretraživati i pregledavati tematski, kronološki, prema vrsti građe, mjestu gdje se nalaze ili značajnim osobama, stvarima ili događajima na koje se odnose. Portal eKultura omogućuje i dodatne usluge koje su namijenjene institucijama kulturne baštine i građanima u cilju sistematiziranog korištenja sustava eKultura, te pružanja dodatnih informacija o pojedinom digitaliziranom objektu kulturne baštine na portalu.
Portal eKultura razvijen je u sklopu projekta eKultura Digitalizacija kulturne baštine, financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru provedbe Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.. Projekt provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s partnerskim institucijama – Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Izvor: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima