HGU Festival bunjevački pisama u Baji

Objavljeno: 26.04.2024. Pregleda: 47

Kulturni centar bačkih Hrvata u Baji ugostio je 12. travnja 2024. godine članove Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama koji su ovu suradnju započeli upravo zahvaljujući glazbi. Progam pod nazivom Hrvatske glazbene večeri – Bačke tambure okupio je ljubitelje tamburaške glazbe, te je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
Večer je otvorio tamburaški orkestar Osnovne umjetničke škole Danubia iz Baje uz solista Gábora Kissa, pod vodstvom učitelja tambure Attile Csuraija.
Cjelovečernji program pripremili su mladi i djeca HGU-a Festival bunjevački pisama, te se predstavili pjesmama koje su prethodnih godina izvođene na istoimenom Festivalu ili Smotri dječjih pjevača i zborova. Nastupili su Dječji tamburaški orkestar i Veliki Festivalski orkestar sa solistima, a pod vodstvom prof. Mire Temunović, a ovoga puta s tamburašima je nastupio i dječji zbor ove Udruge Raspjevane zvjezdice pod vodstvom Marine Piuković. Za mali zbor, koji je osnovan u jesen prošle godine, ovo je bio prvi inozemni nastup.
‚‚Predsjednik Kulturnog centra bačkih Hrvata u Baji Mladen Filaković nas je kontaktirao i pitao bismo li htjeli doći i prikazati dio onoga što mi radimo. Jasno je da smo pristali, te smo ovom prilikom izveli kompozicije klasičnog karaktera pisane ili prerađene za tamburaški orkestar, kao i pjesme koje su naši mali i veliki solisti izvodili na Smotri ili Festivalu. Tako smo na neki način promovirali i naš Festival", priča dirigentica prof. Mira Temunović i dodaje: ‚‚Moram naglasiti da smo bili izuzetno lijepo primljeni i da je publika s velikom pažnjom sve kompozicije slušala, a program je trajao dva i pol sata. Ovaj program ima već svoju tradiciju, i uvijek u sklopu programa gostuje neki tamburaški sastav iz Bačke, a mi smo ovoga puta prvi puta nastupili«.
Na programu su nazočili predsjednik SHM-a Joso Ostrogonac, predsjednik Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije Joso Šibalin i zamjenica predsjednika HDS-a Angela Šokac Marković.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima