Nova knjiga pjesama Nevena Mlinko - Magma

Objavljeno: 05.04.2024. Pregleda: 32

U nakladi Hrvatske čitaonice Subotica objavljena je knjiga pjesama Nevene Mlinko pod nazivom Magma. Urednica knjige je Katarina Čeliković, a recenzent Neven Ušumović.
‚‚U Magmi Nevena Mlinko oslobađa svoj lirski glas, dopušta mu da odzvanja, da se umnaža i obrušava na lažne veličine, tali kumire i para nebo. No to je, prije svega, glas koji prodire u zapretani prostor u kome još odjekuje drevni smisao pjesničke riječi; stvaralački prostor gdje se iskušava magičnost pjesničkog jezika, njegova svjetotvorna moć. To je polje vrzinog kola koje zaposjedaju njezine lirske junakinje, drevna čistina koja je ujedno i njihovo uzletište i propadalište. Naime, sve se u poeziji Nevene Mlinko događa po vertikali: njezine junakinje i junaci blude po vlastitim podzemnim labirintima, dvoje o iskupljenju, ali i mole za spas, nalaze ljestve u umjetnosti, uspinju se u predanosti, u ljubavi, prema Jedinom, u ekstazi transcedencije", navodi Ušumović.
Knjigu je ilustrirao Darko Vuković, a tiskana je potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Nevena Mlinko master je profesorica književnosti i teatrologinja iz Subotice. Za dramatizaciju i režiju Avaških godina Milovana Mikovića dobila je priznanje Grada Subotice Dr. Ferenc Bodrogvári 2020. godine. Poeziju i književnu kritiku objavljuje u domaćoj periodici. Stihovi su joj uvršteni u više antologijskih izbora hrvatskog pjesništva u Vojvodini. Poeziju piše na standardnom hrvatskom jeziku i na bunjevačkoj ikavici. Za prvu zbirku pjesama Vinjete Bola iz 2021. dobila je trijenalnu nagradu Antun Gustav Matoš ZKVH-a za najbolju knjigu poezije. Dugogodišnja je suradnica Hrvatske čitaonice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima