U tijeku obnova crkve sv. Jurja u Subotici

Objavljeno: 22.03.2024. Pregleda: 55

U siječnju 2024. godine započeti su radovi na župnoj crkvi sv. Jurja u Subotici, no kako to obično biva, planirani radovi su se utrostručili. Tako je pred župljanima, a prije svega upraviteljem župe vlč. Tomislavom Vojnićem Mijatovim veliki posao.
Župa sv. Jurja osnovana je 1841. odvojivši se od župe sv. Terezije Avilske, a nakon privremene crkve izgrađena je nova, i to između 1895. i 1898. godine. Unutarnje uređenje crkve završeno je 1899. postavljanjem drvenih oltara izrađenih u glasovitoj tvrtki Ferdinanda Stuflessera iz Tirola. Glavni oltar podignut je u čast sv. Jurja čiji se kip nalazi u središtu oltara i koji gazi glavu zmaja, dok su s lijeve, odnosno desne strane kipovi mađarskih kraljeva sv. Istvána i sv. Lászlóa. Lijevi sporedni oltar podignut je u čast Presvetog Srca Marijina, a desni u čast Presvetog Srca Isusova.
Crkva je izgrađena na manjem uzvišenju, duljina joj je 47,5 m, širina 17 m, transept iznosi 26,5 m, visina glavnog broda 14,5 m, a crkvenog tornja 45 m.

Planovi i realnost 

‚‚Želja za malanjem i uređenjem crkve postojala je još kod župnika, sada biskupa Franje Fazekasa. Božjom providnošću izabran je za biskupa i budući da me je 13. studenoga 2023. godine imenovao upraviteljem župe preuzeo sam i brigu oko obnove crkve. Radovi su započeli 15. siječnja ove godine, a na njima su inzistirali i članovi ekonomskog vijeća", priča vlč. Vojnić Mijatov i pojašnjava kako u župnim knjigama ne postoje podaci kada je posljednji put crkva malana.
Neka pretpostavka iz naroda je da je to bilo između 1950. i 1960. godine.
‚‚Krenuli smo u ozbiljan posao i zahvaljujući tadašnjem župniku, sada biskupu Franji, koji je ostavio već nešto novca smio sam se upustiti u ove radove. U planu je bilo samo malanje, no onda smo vidjeli da su pojedini dijelovi prokisli zbog zapušenosti oluka te nam je voda prodrla do tavana crkve koji je bio pun šuta, smeća i prašine. Tada smo shvatili da je sada pravo vrijeme da se latimo i drugih poslova", priča Vojnić Mijatov i dodaje: ‚‚Drveno stubište i platforme u zvoniku crkve kao i daske u koru također su istrunule te su u cijelosti zamijenjene. S tavana smo tijekom mjesec i pol dana skinuli 26 tona smeća, šuta, golubljeg izmeta…"
Uz navedene radove, sada se mijenjaju i prozori u gornjem dijelu crkve, koji su bili od armiranog stakla koje je popucalo, jer je bilo samo stavljeno na fasadnu ciglu i s unutarnje strane zavučeno žbukom. Po riječima vlč. Vojnića Mijatova sada se na mjesto tih popucalih prozora stavljaju novi ramovi i led ornament staklo, koje već sada donosi puno više svjetla, a kako se skela miče tako se i radovi pomiču.
‚‚Lijeva lađa crkve je pripremljena i započelo se s malanjem, a dominirat će jednostavne i tople boje. Želja nam je da boja stilski prati samu zgradu i da se uklapa s postojećom inventurom. Stupovi u crkvi su osnova. Oni imaju i simbolično značenje jer na njima stoji cijela crkva, koja je građena u neogotskom stilu, a glavni brod se od sporednih brodova razdvaja s 12 stupova, poput 12 apostola", priča sugovornik.

Financije i radovi 

U planu je da se u naredne dvije i pol godine obnove i orgulje čija će cijela rekonstrukcija koštati oko 45.000 eura, no na njima se sada ne planira ništa raditi nego po završetku aktualnih radova. One su sada rastavljene i odnesene u orguljarsku radnju u Bačkoj Topoli kod majstora Tibora Apróa. Plan je da orgulje budu restaurirane do 2027. godine, kada će biti upriličena svečana kolaudacija orgulja povodom 100 godina kako ih je poznata firma Angster iz Mađarske postavila u ovu crkvu.
Uz sve spomenute radove, u crkvi se paralelno postavlja dodatna instalacija koja će biti prilagođena crkvi, a za to je potrebno osigurati, kako je vlč. Vojnić Mijatov rekao, dodatnih 8.000 eura. No, to još nije sve. Kada smo se dotaknuli financija valja spomenuti kako malanje košta 134.000 eura, zamjena prozora 14.000, a konstrukcija i zamjena stubišta na zvoniku koštala je 6.000 eura.
Pitanje koje se samo nametnulo jeste odakle se svi radovi financiraju, na što je vlč. Vojnić Mijatov još dodao:
‚‚Treba napomenuti kako je u planu i izrada vitraža, koji smatram kapitalnim djelom, a koji će biti izrađen do 2025. godine prigodom 1100 godina hrvatskog kraljevstva i 1400 godina kršćanstva u Hrvata. Ono što je srce crkve i što je za mene najvažnije jeste obnova starog tabernaculuma, odnosno svetohraništa, koji je u gotičkom stilu, a na restauraciji radi Jelena Grujičić. Želja nam je da se svetohranište vrati na glavni oltar, odnosno tamo gdje mu je i mjesto", kaže župni upravitelj i pojašnjava: ‚‚Kada su u pitanju financije, za sada imamo petinu osiguranih sredstava. Plan za završetak radova je 31. svibnja naredne godine i vjerujem da ćemo sve manje brojke moći ispratiti, a za samo malanje smo dobili duži period isplate radova, na čemu zahvaljujem tvrtki Neocolor Zvonka Neorčića koja izvodi radove na obnovi crkve. Sama župa nema sredstva za financiranje ovakvih velikih radova, te smo aplicirali na razne natječaje i nadam se da ćemo uz dobivena sredstva i ono što smo već do sada prikupili uspjeti pokriti 90 posto troškova".
Ono što je vlč. Vojnić Mijatov istaknuo jeste da su od velike koristi i donacije vjernika, kao i donacija časnih sestara dominikanki Kongregacije sv. Anđela čuvara koje djeluju u župi već više od 76 godina, a koji su skupa do sada prikupili 20.000 eura. Kako bi sve bilo ostavljeno za povijest vlč. Vojnić Mijatov uredno vodi knjigu donacija, troškovnike radova te pravi foto zapise.
Prije nekoliko godina uređena je krovna konstrukcija i toranj, te su zahvaljujući donacijama vjernika postavljeni vitraži. Valja spomenuti kako je još za vrijeme župnikovanja mons. Franje Fazekasa napravljen novi oltar i svetište, te će po završetku ovih radova crkva biti kompletno obnovljena i uređena.
Za vrijeme radova svete mise preko tjedna se služe u kapelici kod časnih sestara, a nedjeljom u crkvi.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima