Uskršnje izložbe u Tavankutu i Subotici

Objavljeno: 05.04.2024. Pregleda: 24

Tjedan dana prije Velikog petka i prva tri dana u Velikom tjednu, prvo u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, a potom u predvorju Gradske kuće u Subotici, i ove su godine uoči Uskrsa priređene uskršnje izložbe prigodnih radova članica likovno-slamarskog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec i članica likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo.

Svjedočanstvo remek djela Božje ljubavi

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta priredili su u okviru svog korizmenog programa, a u susret najvećem kršćanskom blagdanu – Uskrsu, uskršnju izložbu koja je otvorena u petak, 22. ožujka 2024. godine u izložbenom prostoru tavankutske Galerije.
Na izložbi su se mogle vidjeti prigodne rukotvorine, predmeti od slame članica likovno-slamarskog odjela Gupca, kao i djece koja su ih izradila na uskršnjoj radionici u Tavankutu tradicionalno organiziranoj uoči ove izložbe.
Izložbu je otvorio župnik župe Isusovog Uskrsnuća u Subotici vlč. Vinko Cvijin koji je među ostalim rekao:
‚‚Želim večeras podsjetiti da naša tradicija i naše naslijeđe jeste upravo Bog. Bez njega ne bi bilo ni svijeta, ni nas koji smo kruna ljepote ovoga svijeta. I kao što ovaj prelijepi svijet svjedoči o Božjem postojanju, tako i ova izložba svjedoči o remek djelu Božje ljubavi – Uskrsu... I kao što bi ljepota ovoga svijeta bila prazna i besmislena bez Boga, tako i ova ljepota oko nas i sav trud vrijednih ruku bio bi besmislen ako ne bi zajedno sa sv. Franjom klicao ’Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvalite njemu, služite njemu, svi u poniznosti velikoj".
U okviru programa nastupili su članovi tamburške sekcije HKPD-a Matija Gubec pod vodstvom Marka Grmića s pjesmom Tavankute, moje selo malo, te najmlađi članovi Gupca i članovi dječjeg zbora Isusovi anđeli pod ravnanjem Elizabete Stojković s dijelom svog korizmeno-uskršnjeg repertoara.
Ovom su događaju među ostalim prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te mjesni župnik vlč. Marijan Vukov.

Narod koji želi ići putem križa

Uskršnja izložba članica likovno-slamarskog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta i članova likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice priređena je u predvorju subotičke Gradske kuće od ponedjeljka do srijede, 25. i 27. ožujka 2024. godine.
Na izložbi su se mogle pogledati razne rukotvorine ukrašene slamom (jaja, čestitke, ukrasne kutije...), te minijature i slike od slame, kao i umjetničke slike i drugi prigodni ukrasi.
Izložbu je otvorio župnik župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu vlč. Marijan Vukov.
‚‚Rad ruku ljudskih vođen umom, a nadahnut uskrsnućem, razlog je ovoga našega večerašnjeg okupljanja. Po našim radovima, slikama, tvorevinama, uradcima se vidi tko smo i što smo. Narod koji želi ići putem križa, a nadasve biti obasjan svjetlom uskrsnuća. Jasno je dakle da je nama nešto tako važno i tema našega stvaralaštva. I tako neka bude dugo, dugo… Da se i s vrha ove Gradske kuće, s križa, vidi da je katolicima i Hrvatima i drugima Uskrs tako velik i svet da ga i rukama žele nekako upriličiti, približiti, otjeloviti. Pokušajmo u svim ovim radovima vidjeti umjetnost koja je nošena i vođena temom Uskrsa", rekao je među ostalim vlč. Vukov.
U okviru programa nastupila je Ženska pjevačka skupina Prelje koja djeluje u okviru Kola s korizmenom pjesmom Gorko plače te s uskršnjom pjesmom Pjevaj hvale Magdaleno u čijoj su im se izvedbi priključili članovi folklornog odjela HKC-a, a Malo bunjevačko kolo za koje je aranžman uradio prof. Vojislav Temunović odsvirali su članovi komornog sastava Lapo lapo, koji djeluje u sklopu Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama.
Otvorenju ove izložbe među ostalim su prisustvovali konzul savjetnik u Generalnom konzulatu RH u Subotici Zdravko Vincelj, stručni suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Branimir Kopilović te član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima