Završen kviz Čitam i skitam

Objavljeno: 19.04.2024. Pregleda: 24

Nakon dva mjeseca druženja s knjigom, izvlačenjem nagrada završen je još jedan kviz za poticanje čitanja Čitam i skitam. Javno izvlačenje održano je 4. travnja 2024. godine u staroj čitaonici Gradske knjižnice Subotica, a jeste li i vi na listi sretnih dobitnika možete provjeriti na sajtu knjižnice (subiblioteka.rs).
Po riječima knjižničarske savjetnice Bernadice Ivanković u ovom 16. kvizu Čitam i skitam sudjelovalo je oko 1.100 djece osnovnoškolske dobi, a uz pomoć brojnih prijatelja knjige i čitanja podijeljeno je 250 nagrada.
‚‚Iako danas mnogi govore kako djeca sve manje čitaju, činjenica je da smo uspjeli zadržati svu djecu te je brojka sudionika ista kao i prethodne godine. Istina, uvijek treba raditi na tome da ih bude još više. Također, zadržali smo i broj prijatelja knjige i riječi, odnosno naših sponzora, koji su se i ove godine rado odazvali našem pozivu. Kviz Čitam i skitam je već postao svojevrsni brend, ali uvijek ima prostora za novine, za unaprjeđenje i usavršavanje kako bismo privukli još djece", kaže Bernadica Ivanković, koja je tijekom ova dva mjeseca animirala djecu koja su u nastavi na hrvatskom jeziku.
Kako nalaže tradicija, glavna nagrada je i ovog puta bio bicikl, a njega je osvojila Itana Sipraga, učenica prvog razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Subotice. No, uz ovu bilo je još 249 sretnih dobitnika koji su imali priliku osvojiti rolere, tipkovnice, razne vaučere, bluetooth zvučnike, slušalice, školski pribor, poklon pakete slatkiša, soka, Mc Donald’s obroka, knjige, ulaznice za kazalište, kino, ZOO vrt, bazen, majice, platnene vrećice, šalice...
Kviz koji je trajao od 1. veljače do 31. ožujka 2024. godine proveden je na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku, a učenici nižih razreda osnovne škole u nastavi na hrvatskom čitali su djela književnika za djecu, koji ove godine imaju neke značajne jubileje. Tako su na popisu bila djela Gustava Krkleca Neostvarive želje (125 godina od rođenja), Mate Lovraka Micek, Mucek i Dedek (125 godina od rođenja i 50 godina od smrti) i Ivane Brlić Mažuranić Gavran i lija (150 godina od rođenja), dok su učenici viših razreda čitali ulomke iz romana Julijane Matanović Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom, Ivane Guljašević Moja slavna prijateljica i Snježane Babić Višnjić Puhni u jedra.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Ž.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima