U Osnovnoj školi Matija Gubec održan XII. Međunarodni likovno-literarni i novinarski natječaj Bogatstvo različitosti

Objavljeno: 26.04.2024. Pregleda: 20

U Osnovnoj školi Matija Gubec u Tavankutu od 11. do 13. travnja 2024. godine održan je XII. Međunarodni likovno-literarni i novinarski natječaj Bogatstvo različitosti. Tema ovogodišnjeg natječaja glasila je U tuđim cipelama, a na adresu škole pristiglo je više stotina radova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, i to 183 likovna, 92 literarna i 13 novinarskih radova.
Okupljeni oko ideje da je bogatstvo u različitostima, učenici, učitelji i ravnatelji škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije razmjenjivali su iskustva i njegovali prijateljstva sklopljena prije više od desetljeća. Neki su školu posjetili prvi puta, što predstavlja početak novih suradnji i prijateljstava. Gosti su sa svojim domaćinima razgledali Tavankut i Suboticu, te su se upoznali sa znamenitostima ovog kraja, a škola je za učenike organizirala radionicu upoznavanja, slamarsku i radionicu roljanja. U povodu Svjetskog dana društvenih igara održana je i radionica društvenih igara kao i druženje u Klubu Mjesečina 9.
Završna svečanost koja je organizirana u Domu kulture u Tavankutu započela je pjesmom Makedonsko djevojče u izvedbi školskog zbora, a zatim su se članovi dramske sekcije uživjeli u priče omiljenih književnih junaka i predstavili ih na vlastiti način. Tako je publika imala prigodu poistovjetiti se s Malčikom, Pepom Krstom, Kapetanom Džonom Piplfoksom i Pipi Dugom Čarapom, te na trenutak obuti nečije tuđe cipele.
Ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić pozdravila je prisutne, a zatim se obratio i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, koji je školi uručio donaciju u vidu opreme vrijedne više tisuća eura. Zatim su dodijeljene diplome i zahvalnice svim prisutnim nagrađenim sudionicima.
U kategoriji likovnih radova među nižim razredima prvu nagradu osvojila je Nela Teofilov iz OŠ Šime Budinić iz Zadra (mentorica: Jadranka Dunatov). Drugo mjesto osvojila je Marta Matoc iz OŠ Antun Augustinčić iz Zaprešića (mentorica: Suzana Jelić). Treća nagrada otišla je u ruke Vidaku Milenkoviću iz Sokobanje, iz OŠ Mitropolit Mihailo (mentorica: Violeta Marković).
Posebnu pohvalu za grupni rad dobili su učenici kombiniranog odjela 2. i 3. razreda naše škole iz Mirgeša, s učiteljicom Slavicom Pokornić.
U kategoriji likovnih radova među višim razredima prvo mjesto osvojila je Matea Abramović iz OŠ Antun Mihanović iz Nove Kapele (mentorica: Martina Šporčić). Druga nagrada pripala je Emi Dujmović iz OŠ Milana Langa iz Bregane (mentorica: Ivančica Otmačić). Treću nagradu osvojila je Dunja Mamula iz OŠ Ivana Brlić Mažuranić iz Ogulina (mentorica: Glorija Domitrović).
U kategoriji literarnih radova među nižim razredima dobitnica prve nagrade je Tena Kraljik iz OŠ Mikleuš u Hrvatskoj (mentorica: Svjetlana Mojzeš). Drugo mjesto osvojila je Helena Pongračić iz Treće osnovne škole Bjelovar u Hrvatskoj (mentorica: Nataša Brekalo), dok je treću nagrada osvojila Klara Popović iz Četvrte osnovne škole Bjelovar u Hrvatskoj (mentorica: Dragica Budić).
U kategoriji literarnih radova među višim razredima prvu nagradu osvojila je Lana Krajina iz OŠ Matija Gubec iz Piškorevaca (mentorica: Ivana Arambašić). Drugo mjesto osvojila je Martina Tikvicki iz OŠ Matko Vuković iz Subotice (mentorica: Klara Knežević Lukačević), a treća nagrada pripala je Anđeli Gazibar iz OŠ Matija Gubec iz Tavankuta (mentorica: Nevena Baštovanović).
U kategoriji novinarskih radova među višim razredima prvu nagradu osvojila je Anja Bašić iz OŠ Šime Budinić iz Zadra (mentorica: Nina Dokoza). Drugo mjesto pripalo je Ivanu Kretoniću iz OŠ Budrovci iz Đakova (mentorica: Vesna Karalić Kladarić), dok je treće mjesto osvojila Paola Valenta iz OŠ Vladimir Nazor iz Potpićana (mentorica: Marina Rade).
Bogatiji za nova iskustva, prijateljstva i nezaboravne trenutke učenici su sa svojim mentorima pošli put svojih domova, dok su učenici – domaćini ostali tužni što je druženju došao kraj, željno iščekujući ponovni susret.

Izvor: Hrvatska riječ (Nevena Ivić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima