Veliki maturalac organizovan u Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 26.04.2024. Pregleda: 39

Učenici srednjih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku imali su priliku putovati na Veliki maturalac od 12. do 14. travnja 2024. godine u Bosnu i Hercegovinu. Tako su maturanti srednjih škola iz Subotice ovom prigodom posjetili Mostar, Međugorje i Sarajevo. Na Veliki maturalac je otputovalo 23 učenika iz srednje Medicinske škole, Gimnazije Svetozar Marković kao i učenici koji su osnovnu školu pohađali na hrvatskom jeziku.

Nova prijateljstva i nove uspomene

Kako kaže asistentica obrazovanja HNV-a i jedna od vođa puta Ana Francišković, na ovom trodnevnom putovanju u Bosnu i Hercegovinu sklopljena su nova prijateljstva i stvorene nove uspomene.
‚‚Učenici su obišli Mostar gdje su bili upoznati sa znamenitostima grada, a imali su priliku vidjeti i skok sa Starog mosta u Neretvu. Drugog dana Velike maturalne ekskurzije posjetili su Blagaj gdje se nalazi rijeka Buna, kao i jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu – Međugorje. Na samom kraju ekskurzije učenici su posjetili glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo, gdje su imali prigodu posjetiti Baščaršiju i vidjeti znamenitosti grada."
‚‚Učenicima je bila zanimljiva ruta u cijelosti, a najviše ih je dojmilo vrelo Bune. Fotografirali su sâm izvor, osvježili se, pili vode i ponijeli u svojim bocama vodu za kasnije. Učenici su bili dobri, zainteresirani čuti zanimljivosti i vrlo točni glede dogovora kada su imali slobodno vrijeme. Zanimljiv im je bio i noćni izlazak u lokalnu popularnu diskoteku", dodala je Tanja Stantić, učiteljica iz škole Ivan Milutinović i voditeljica puta.
Zahvaljujući domaćinima i potpori mladih HDZ-a u Bosni i Hercegovini, učenici su bili smješteni u studentskom domu Dompes u Mostaru. Veliki maturalac je jedna od izvannastavnih aktivnosti koju organizira Hrvatsko nacionalno vijeće kao jedan od programa usmjerenih na stjecanje znanja, vještina i podizanje kvalitete nastave na hrvatskom jeziku, rekla je Franciškovićeva.
‚‚Hrvatsko nacionalno vijeće je uz podršku Hrvatske, projektnim i proračunskim sredstvima, kao i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, veći dio puta i programa financijski pokrilo, a na roditeljima je bilo samo sufinanciranje. Zahvaljujemo potpori HPD-a Bela Gabrić i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.«
‚‚Kao netko tko je cijelo svoje školovanje išao na nastavu na hrvatskom jeziku mogu reći da ovakve ekskurzije imaju veliki značaj za našu djecu. Stvaraju se nova prijateljstva koja traju i trenuci koji se pamte za cijeli život, ali ovako oni mogu vidjeti i naučiti nešto više o Hrvatima koji žive u drugim gradovima. Trudimo se da roditelji nemaju velike izdatke, te da svi mogu putovati. Kao dugogodišnja potpora i ove godine su nam pomogli mladi HDZ-a u Bosni i Hercegovini te smo im na tome beskrajno zahvalni", kaže Ana Francišković.

Dojmovi učenika 

Svi učenici su se vratili puni pozitivnih dojmova i iskustava, tako i učenica Gimnazije Svetozar Marković Marija Milodanović koja kaže:
‚‚Jako sam se radovala Velikom maturalcu, prije svega jer sam prvi put išla u Mostar i Sarajevo, ali i zato što sam išla s mojim prijateljima iz razreda na posljednju ekskurziju, gdje smo nekako zaokružili naše četverogodišnje druženje. Najljepši su mi bili Blagaj i Mostar, no pored toga svakako su uspomene s prijateljima koje smo napravili tamo najbitnije. Jedno veoma lijepo iskustvo; upoznali smo nove ljude, novu kulturu, sprijateljili smo se i zbližili s profesorima, družili i pričali više nego što možemo u samim đačkim klupama, kada smo samo učenici".
‚‚Od svega najviše su mi se svidjeli grad Mostar i rijeka Buna. Naravno, veliku ulogu igra i ekipa s kojom se ide na neko putovanje. Zauvijek ću pamtiti ovu ekskurziju po dobrom društvu, lijepom raspoloženju i naravno, dobrim vodičima", riječi su Jovane Hinić, učenice srednje Medicinske škole, a sličnog je stava i Luka Ješić, također iz Medicinske: ‚‚U BiH je bilo zaista super, od smještaja, kafića, obilazaka... Bilo je odlično, puno smo se šetali, smijali, slikali i usput smo stvorili mnoštvo lijepih uspomena".

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Benčik)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu izložba posvećena Robertu Frangešu Mihanoviću
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima