Inicijativa za (ponovni) osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Subotici službeno predana osnivačima Narodnog kazališta

Objavljeno: 25.07.2023. Pregleda: 195

Elaborat pod nazivom (Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici predstavljen je i službeno predan 25. srpnja 2023. godine osnivačima Narodnog pozorišta-kazališta-népszínháza u Subotici, Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine i Gradu Subotici.

Katarina Čeliković, v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predala je i predstavila Inicijativu za (ponovni) osnutak Drame na hrvatskom jeziku Dragani Milošević, tajnici Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama u Novom Sadu, kao jednom od osnivača Narodnog pozorišta-kazališta-népszínháza. Radnom sastanku je prisustvovao i zamjenik tajnice Goran Kaurić, koji je u pokrajinskoj administraciji predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Elaborat, koji je izradila master profesorica književnosti i jezika Nevena Baštovanović, postao je službena inicijativa hrvatske zajednice, a cilj mu je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način osigurati trajno rješavanje ponovnoga osnutka Drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici. Ova inicijativa nudi model već postojeće prakse sličnih manjinskih zajednica (rusinske, rumunjske, slovačke i mađarske) u Vojvodini, a od osnivača se očekuje da postupi po ovoj inicijativi te da odredi dinamiku ostvarenja ovog važnog segmenta kulturnog života hrvatske zajednice u Vojvodini.

Istoga je dana Inicijativa predana i Milanki Kostić, članici Gradskog vijeća Grada Subotice zaduženoj za područje obrazovanja i kulture, Gradu u kojem postoje tri profesionalna segmenta kazališta na mađarskom jeziku. Kako je već spomenuto na predstavljanju ove Inicijative na Znanstvenom kolokviju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata krajem lipnja 2023. godine, postoji spremnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek te osječkog Hrvatskog narodnog kazališta pomoći u ovom značajnom kulturnom projektu.

Nositelji inicijative su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima