U Subotici preminuo književnik i urednik Milovan Miković

Objavljeno: 11.04.2021. Pregleda: 105

Ugledni subotički književnik, urednik i publicist Milovan Miković preminuo je u 9. travnja, u rodnoj Subotici, u 73. godini života. Pisao je pjesme, pripovijetke, romanesknu prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave.

Rođen je 1947. u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Jedan je od utemeljitelja Radio Subotice (1968.), gdje je isprva spiker-novinar, potom novinar, te urednik, a potom glavni i odgovorni urednik Programa na srpsko-hrvatskom jeziku, do ožujka 1983. kada postaje zaposlenik Novinsko-izdavačkog poduzeća „Subotičke novine“. U tom poduzeću radi kao urednik književnog časopisa Rukovet (1983. – 1994.) i Nakladništa. Od travnja 1992. je glavni i odgovorni urednik Subotičkih novina, a od siječnja 1994. također i ravnatelj poduzeća, do listopada 2003. godine.

Od 2004. bio je glavni urednik književnog časopisa Klasje naših ravni. Od 2005. do 2013. bio je urednikom nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Od prvog naslova iz 1989. do 2021. objavljena mu je ukupno 21 knjiga: Ispitivanje izdaje (zbirka pjesama), Iza ne (zbirka pjesama), Avaške godine - krhotine poeme u nastajanju (zbirka pjesama), Az árulás vizsgálata (zbirka pjesama), Metež (zbirka pjesama), Praznina (zbirka pjesama), Koreni stvari (zbirka pjesama), Grad je reč (eseji), Život i smrt u gradu (eseji), Iznad žita nebo (eseji), Slušaj; zemlja, riječi (poezija), Razgovori s Antom Sekulićem (koautorstvo s Andrijom Kopilovićem), Roman u književnosti Hrvata u Vojvodini (antologija), Jedući srce žive zvijeri (pjesme), Prah obiteljske srebrnine, (pjesme), Otići nekamo (roman), Nocturno (roman), Motrišta, rasprave, ogledi, Idemo li večeras u kazalište? (tekstovi o kazalištu), Među mnoštvom lica (antologija), Potonulo ušće (roman).

Dobitnik je nagrade za životno djelo na području književnosti koju dodjeljuje Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi (Hrvatska čitaonica Subotica, 2012.).

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima