Završen projekt ZKVH-a i Filozofskog fakulteta iz Osijeka

Objavljeno: 30.10.2023. Pregleda: 115

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Filozofski fakultet u Osijeku realizirali su projekt Knjižnice u funkciji kulturne i znanstvene suradnje u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija koji financira hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Kao završnica projekta, 21. listopada 2023. godine, u studijskom posjetu ZKVH-u boravili su profesori s osječkog Filozofskog fakulteta predvođeni dekanom prof. dr. sc. Ivanom Trojanom.

Po riječima v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarine Čeliković, zavičajna knjižnica Biblioteka Croatica u Zavodu kroz ovaj je projekt opremljena u funkciji zaštite i dostupnosti njezine građe. Ujedno, projektom je osnažena kulturna i znanstvena komunikacija te povećavana vidljivost knjižnice. Knjižnica trenutno ima 2.500 svezaka, a radi se na stručnoj katalogizaciji knjiga. Biblioteka Croatica sadržava i periodiku i arhivsku građu te će, kako je naglašeno, ubuduće predstavljati važnu točku za istraživače koji se bave temama vezanim za Hrvate u Srbiji.

„Filozofski fakultet je naš dugogodišnji partner, imamo suradnju na vrlo visokoj razini. Ovakvim projektima stvaramo uvjete za još kvalitetniju suradnju“, kaže Čeliković.
Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Trojan ponovio je spremnost te ustanove u pružanju stručne i znanstvene potpore Hrvatima u Srbiji.

„U posjet smo doveli niz stručnjaka, profesora s različitih jezičnih i književnih katedara i odsjeka Filozofskog fakulteta. Naša najveća pomoć, a ona nije financijske prirode, je da će se oni upoznati sa sadržajem knjižnice te u vezi s time planirati neke svoje buduće projektne aktivnosti i znanstvene radove. U Vojvodini već niz stoljeća postoji vrlo kvalitetna hrvatska riječ koja se danas trudom ZKVH-a pokušava očuvati unutar jednog prostora koji je katkada i nesklon toj riječi. Kako smo mi na rubu Hrvatske, obveza nam je brinuti se za hrvatsku manjinu s druge strane granice. Također, povezuje nas i to što Subotica i Osijek imaju mnogo kulturoloških dodirnih točaka“, dodaje Trojan.

Ovom je prilikom istaknuta dobra i višegodišnja suradnja ZKVH-a i osječkog fakulteta koji imaju i potpisan ugovor o suradnji. Kada je u pitanju prekogranična suradnja, prošle su godine bili partneri u značajnom projektu Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje.

Gostima iz Osijeka obratio se i Tomislav Žigmanov, bivši ravnatelj ZKVH-a i predsjednik DSHV-a kao stranke koja je inicirala pokretanje prekograničnog programa suradnje. Među ostalim, Žigmanov je profesore upoznao i s izazovima u istraživanju i prezentaciji književne baštine ovdašnjih Hrvata.

Profesori iz Osijeka ovom su prigodom obišli i Hrvatski dom – Maticu, sjedište profesionalnih hrvatskih institucija u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima