Božićni koncert HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina

Objavljeno: 13.01.2023. Pregleda: 49

Radost božićnog otajstva u Petrovaradinu i ove godine prikazana je tradicionalnim božićnim koncertom HKPD-a Jelačić, koje je 28. prosinca 2022. godine u crkvi svetog Jurja u podgrađu Petrovaradina održalo koncert. Gosti ovog svečanog događaja bili su članovi crkvenog zbora župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca. Uz pjesmu Djetešce nam se rodilo i uz druge tradicionalne i svima dobro poznate glazbene note mješoviti zbor HKPD-a Jelačić započeo je svoj koncert, dok je posljednju pjesmu otpjevao najstariji član Društva, osamdesetsedmogodišnji Miroslav Klašnja.

Zajedništvo dvaju zborova

Ovaj koncert važan je dio božićne tradicije tamošnjih Hrvata. Predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić istakao je kako se božićni koncert održava više od deset godina.

„I ove večeri imamo goste iz crkve Presvetog Trojstva s kojima smo već mnogo puta izvodili ovako svečani program. Što se pjesama tiče, uvijek se od nas može očekivati ono što ljudi od nas i žele i ono što je tradicionalno u ovo doba. Za ovogodišnji božićni koncert izdvajamo jednu težu kompoziciju koju će ljudi, koji se razumiju u glazbu, prepoznati. U pitanju je pjesma Ave verum, to je nešto iznimno i nešto što ne može svaki zbor”, naglasio je Turšić.

Posebna čar glazbe

Dugogodišnja članica HKPD-a Jelačić Marija Matanović je navela kako njihov mješoviti zbor ima oko 15 božićnih pjesama na repertoaru te kako ih svake godine mijenjaju. Ove godine otpjevali su devet pjesama. „Ovakve prigode su specijalne i veoma interesantne, sve nas ponese božićna atmosfera, a sam doček Božića dobije posebnu čar. Osim toga, i druženje našeg zbora nakon ovakvih dešavanja bude jako lijepo”, zaključila je ona.

Dirigentica zbora karlovačke župe Vlasta Malešević je istakla kako je zajednički božićni koncert u Petrovaradinu sada, poslije nekih desetak godina suradnje, postala „lijepa obveza” te kako su za ovogodišnji koncert pripremili četiri predivne božićne izvedbe.

Izvor: Hrvatska riječ (K. I. I.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima