Božićni vašar u Tavankutu

Objavljeno: 29.12.2023. Pregleda: 36

U sklopu programa Advent u Tavankutu u subotu je na Etno salašu Balažević organiziran božićni vašar povodom treće nedjelje adventa. Posjetitelji su mogli vidjeti i različite rukotvorine – od notesa s lavandom do božićnih ukrasa. No, reklo bi se kako su najveću pozornost privukli štandovi sa slatkim delicijama i pićem – fankima (krafnama), kuhanim vinom, zamedljanom rakijom i čajem.
‚‚U ovo božićno vrime Tavankućani više vole zamedljanu rakiju od one obične", rekao je jedan od izlagača i dodao: ‚‚Ali Tavankućani općenito vole rakiju, ne prave neku naročitu razliku, sve je stvar ukusa, ali kajsija je dosta popularan izbor".
Što se pak vina tiče, prema vinaru Marinku Skenderoviću iz Mirgeša dvojba ne postoji: ‚‚Bilo vino mnogo bolje prolazi. Ubedljivo. Kevedinka najviše, onda liza i sila, to se najviše pije. Šta je najbitnije kod kuvanog vina? Pa, najbitnije je da se kuva samo dobro vino."
Pokušali smo otkriti i koja je tajna dobrog fanka, no čini se kako ona ne postoji – najbitnije je da fanak bude sladak, bio je najčešći odgovor. Među fankima pobjedu su odnijeli oni s domaćim pekmezom od kajsije ili šljive, barem ako pitate starije posjetitelje, no među onim mlađima odgovor je jednoglasan – najbolji su oni s nutelom.
Za glazbu se postarao ansambl Amanet, a imali smo prigodu vidjeti i žive jaslice, kao i obnovljen običaj betlemara, te paljenje treće adventske svijeće. I ovom su prigodom prikupljana sredstva za potrebite obitelji u selu.
Glavni organizator ovog događaja bilo je mjesno HKPD Matija Gubec.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima