Crkva Uznesenja blažene djevice Marije u Zemunu proglašena za spomenik kulture

Objavljeno: 11.01.2023. Pregleda: 121

Na prijedlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Srbije je 29. prosinca 2022. godine proglasila crkvu Uznesenja blažene djevice Marije u Zemunu za kulturno dobro, a Beograd je na taj način dobio 445. spomenik kulture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u priopćenju od 10. siječnja 2023. godine podsjeća da je kamen temeljac za crkvu posvećenoj djevici Mariji u Zemunu položen 1785. godine, a da je 1794. godine crkva stavljena pod krov.

„Sledeće godine je podignut zvonik i osvećena crkva. Obnovljena je 1817. godine, a temeljno restaurirana sredinom 19. veka, kada je dobila novo kube zvonika. Crkva je jednobrodna građevina sa poluobličastim svodom, apsidom i sakristijom na istočnoj strani i zvonikom iznad zapadnog ulaza. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka. Predstavlja svedočanstvo višekonfesionalnog sastava zemunskog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najstariji zemunski trg na kojem se crkva nalazi, „nastao planski, u vreme intenzivnije izgradnje Donjeg grada, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeuša Esterajhera".

„Crkva Blažene djevice Marije u Zemunu ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasleđa. Predstavlja markantno obeležje i značajnu spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine 'Staro jezgro Zemuna' koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine“, ističe se u saopštenju.

Izvor: beta.rs









Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima