Godišnja kolektivna izložba Hrvatske likovne udruge Croart

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 46

Godišnja kolektivna izložba Hrvatske likovne udruge Croart otvorena je u ponedjeljak, 27. studenoga 2023. godine, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Ljubitelji likovne umjetnosti mogli su pogledati radove nastale na jubilarnom, 10. sazivu međunarodne umjetničke likovne kolonije Panon Subotica 2023., koja je održana u lipnju na Paliću.
Umjetnička kolonija Panon Subotica okuplja likovne stvaratelje iz Srbije i Hrvatske (donedavno i iz udruge Hubart iz Dušnoka u Mađarskoj) te su na ovogodišnjoj koloniji sudjelovali članovi Croarta i udruge Bel Art iz Belišća iz Hrvatske, kao i drugi samostalni slikari.
Izložba je okupila djela slikara iz različitih sredina i različitih nadahnuća.
‚‚To je pridonijelo razuđenosti i raskoši u motivima, tehnici, izvedbi, u svojevrsnoj melodiji, u autonomnom doživljaju svakog stvaratelja. Stoga ih je teško uklopiti u jedinstveni imenik. Ipak, upravo to je vrijednost ove postavke. Svatko donese neko svoje viđenje, neku svoju melodiju, one se ukrštaju, iznova provociraju umjetnike na rad", rekao je likovni kritičar Mile Tasić.
Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Govoreći o odlikama izloženih djela on je rekao da je zastupljen panonski pejzaž, nekoliko aktova, ženski likovi, ali i animalna motivika.
‚‚Krajolici sačinjeni na koloniji odišu kontrastima hladne i tople atmosfere. Na njima se uočava statičnost prikazanoga, ali i moment inspiracije kojeg su umjetnici našli u svom ambijentu. Godišnja doba prikazana su ekspresivno s bojom kao temeljem, odnosno osloncem u izvođenju kompozicije. Prisutni su i tipični zavičajni motivi salaša, načinjeni u sklopu mogućnosti svakog autora. Nekolicina radova ostvarena je u duhu apstrakcije, te oni također doprinose raznolikosti likovnih izričaja ove kolonije i ove izložbe. Svaka nova kolonija donosi mogućnost za novu energiju likovnih stvaralaca, koja nam tako ostavlja i neke konkretne rezultate", kazao je Kopilović.
Predsjednik udruge Croart Josip Horvat sumirao je proteklu godinu navodeći kako je, uz organizaciju Međunarodne kolonije Stipan Šabić i brojna gostovanja njihovih slikara, priređena i retrospektivna izložba u povodu 20. obljetnice smrti Stipana Šabića. Također, ova će godina biti upamćena po tome što je Croart dobio nagradu Večernjakova domovnica kao najuspješnija hrvatska udruga u dijaspori.
Izložbu prati i katalog, a izložena djela mogu se pogledati do nedjelje, 3. prosinca 2023. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima