Hrvatska čitaonica Fischer organizirala Božić u Surčinu

Objavljeno: 22.12.2023. Pregleda: 51

U okviru tradicionalne manifestacije Božić u Surčinu Hrvatska čitaonica Fischer organizirala je 10. prosinca 2023. godine dva kulturna događaja. U prostorijama udruge otvorena je božićna izložba Fischerove kreativne sekcije dok je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva održan koncert komornog ansambla 13 gudača sa solistima iz Beograda.

Njegujmo mir i prenosimo ga drugima

Božićna izložba održava se osmi put u Hrvatskoj čitaonici Fischer. Izložbu je otvorio surčinski župnik preč. Marko Kljajić nakon čega je održan kulturni program u kojem su sudjelovali mladi tamburaši surčinske udruge.
‚‚Kulturnim programom poručili smo prisutnima da nas Božić zove na mir i tišinu. Poziva nas da njegujemo i čuvamo mir, ali ne samo za sebe nego da ga poklanjamo i drugima. Nastojali smo taj mir prenijeti na okupljene župljane, jer kreativni rad upravo i jeste način rada koji zahtijeva ustrajnost, mir i veliko strpljenje. Tehnike su različite kao i prethodnih godina, ali ove godine vez je u prvom planu. Dominiraju religiozni motivi, ali ima i onih s likom Snjegovića i Djeda Mraza gdje se vidi dječji duh", izjavila je voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.

Klasika na dar

Prvi put u okviru božićne manifestacije u Surčinu održan je koncert klasične muzike, a nastupio je komorni ansambl 13 gudača sa solistima iz Beograda.
‚‚Ovo nam je drugi koncert klasične muzike ove godine. Koncert je nastavak i produbljivanje suradnje s ovim orkestrom. Želja nam je koncertima klasične glazbe podići razinu kulturnih sadržaja. Profesor Ljubinko Lazić u našoj udruzi radi s mladim tamburašima. Ove godine završava doktorsku disertaciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Ponudio je organizirati koncert u našoj župnoj crkvi i predstaviti dio svog doktorskog rada, što smo sa zadovoljstvom prihvatili. Ovo je jedan lijep poklon za nas", istaknula je predsjednica surčinske udruge Katica Naglić.
Komorni ansambl 13 gudača osnovan je 2021. godine. Nastupao je na festivalima i koncertima u Srbiji i Makedoniji.
‚‚Kada sam se školovao u Münchenu, stalno smo svirali u katoličkim i protestantskim crkvama, sinagogama. Kada sam se vratio u Srbiju, poželio sam da tako bude i ovdje", izjavio je član ansambla Ljubinko Lazić.
Koncert je održan pod dirigentskom palicom dr. Srđana Sretenovića, profesora violončela na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu koji je i umjetnički voditelj ansambla.
‚‚Bez obzira na to koliko se malo novca ulaže u klasičnu muziku, mi koji se bavimo ovom muzikom imamo svoju publiku i ljude koji prate naše koncerte i ja sam zadovoljan pažnjom publike koju dobija naš ansambl. Drago mi je što smo ovdje u Surčinu imali dobar prijem", izjavio je dr. Sretenović.
Koncert u Surčinu održan je pod pokroviteljstvom Općine Surčin i JKP-a Parking servis.
Božić u Surčinu bit će nastavljen 28. prosinca 2023. godine susretom betlemaša iz Srijema. Nakon toga, 4. siječnja 2024. godine, slijedi božićni koncert te prikaz božićnih običaja. Tada će Surčinci predstaviti svoja tradicionalna jela koja se spremaju za Badnji dan.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima