Izložba Zakovana umjetnost autora Srđana Milodanovića otvorena u Novom Sadu

Objavljeno: 06.05.2022. Pregleda: 64

U okviru projekta Kreativni prostor u pokretu, u Kulturnom centru Vojvodine Miloš Crnjanski u Novom Sadu prošloga tjedna otvorena je izložba Zakovana umjetnost likovnog umjetnika Srđana Milodanovića iz Subotice. Milodanović se predstavio svojim već prepoznatljivim ciklusom „zakovanih“ slika koje s godinama mijenja, dorađuje.

Istražujući u tehnikama bliskim asamblažu i ready madeu, autor nenaslikana bijela platna zatvara različitim nekonvencionalnim, odbačenim („poništenim“) materijalima (drvene letve, metalne ploče...) i na njima gradi vizualno atraktivne nove slike-objekte drukčijeg značenja.

Prateći tekst za ovu izložbu napisala je profesorica srpskog jezika i književnosti Natalija Trbović-Toljagić:

„Umjetnik ne gleda stvari kakve jesu već kakav je on sam. Nikada nećemo znati što se događa u slikaru, on ljubomorno čuva svoja htijenja i misli a pokaže nam samo tragove koje sami trebamo otkriti, vidjeti, pokušati doživjeti (…) Lutajući između čula, razuma i uma, stvaralac kreira svoju svakodnevicu nikada ne zaboravljajući prirodu, ravnotežu i život sam. Sloboda, izražavanja posebno, nepokolebljiva je u svakom potezu ruku, u suglasju sa srcem i mozgom. Zato pred nama imamo djeliće slagalice koje treba rasturiti i ponovo sastaviti kao što će plastična bočica vode postati nova sirovina a polomljena stolica polica za knjige. Stvarati novo ili reciklirati, pitanje je sad. Šutjeti ili reći, dilema je. I upravo u tom umjetničkom paradoksu odvažio se Srđan dati nam dio sebe. Hrabro, jasno, iskreno, uz osmijeh“.

Izložbu je otvorio redoviti profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu dr. Nikola Macura, a postav se može pogledati do 13. svibnja 2022. godine.

Srđan Milodanović rođen je 1982. u Subotici. Diplomirao je slikarstvo u klasi Milana Blanuše na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2009. godine. Izlagao je u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Nišu, Smederevu i Osijeku. Bio je sudionik izložbe Paralelni procesi na kojoj je predstavljeno stvaralaštvo mladih akademskih umjetnika iz hrvatske zajednice u Vojvodini. Ta je izložba izlagana u Subotici, Osijeku, Zagrebu, Varaždinu, Požegi i Šibeniku. Također, bavi se i performansom te podvodnom fotografijom. Zaposlen je kao profesor u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima