Likovna kolonija Panon Subotica 2022.

Objavljeno: 01.07.2022. Pregleda: 87

Nakon dvogodišnje korona stanke, likovna priča Panon koja okuplja slikare iz triju država (Srbije, Hrvatske i Mađarske) nastavljena je u punom kapacitetu. Nakon što su se vikend ranije okupili na likovnoj koloniji Panon u Dušnoku (gdje je domaćin bila udruga Hubart), isto su učinili i protekloga vikenda u Subotici, na koloniji koju organizira domaća HLU Croart. Bila je to deveta kolonija Panon Subotica, a njezina lokacija prvi put bilo je Studentsko odmaralište na Paliću. 

Uz dvadesetak Croartovih članova, sudjelovalo je četvero slikara iz likovne udruge Bel-art iz Belišća, troje iz Dušnoka, te gosti iz Novoga Sada i banatskog mjesta Novi Kozarci. Rezultat je više od 40 slika, ulja na platnu i akvarela, različitih tema i motiva. Uz zajednički rad i razmjenu iskustava i ideja, bila je ovo prilika za nova druženja starih poznanika.
Dajući završnu ocjenu, koloniju je zatvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović.

„Na nastalim djelima vidimo kako se autori oslanjaju na ono što im najbolje leži, na likovne motive koji su im bliski i tehnike u kojima se najbolje izražavaju. U selekciji tema i motiva vidimo veliku šarolikost, a od tehnika ulja na platnu i akvarel. Likovni jezik jest jedan vid komunikacije, promišljanja svijeta oko nas putem vizualnih sredstava. Isto tako, slikarstvo je put samospoznaje, spoznaje vlastitih želja i mogućnosti. Ujedno, i nadvladavanje vlastitih kao i onih granica koje nam dolaze izvana. Platna koja su nastajala u dva dana svjedočanstvo su ovog druženja, ovog slikarskog kolektiva. Zajednički rad pruža nove kreativne impulse, ali i sinergiju pojedinačnih likovnih poetika", kazao je Kopilović. 

Predsjednik HLU-a Croart Josip Horvat zahvalio se svim sudionicima što daju doprinos misiji te udruge u „stvaranju lijepoga" te dodao kako će izložba djela s kolonije biti priređena u prosincu.
I glavni akteri kolonije – slikari, bili su zadovoljni dvodnevnim likovnim susretom.

„Nastali radovi su zaista dobri. Svi se već dobro poznajemo, sretni smo kad se okupimo. Epidemija koronavirusa negativno je utjecala na kolonije Panon, ali evo opet smo se okupili", kaže slikar Lajos Vicai iz Mađarske.
Jedan od sudionika kolonije bio je i poznati „slikar banatske ravnice" Braco Azarić iz Novih Kozaraca.„Prvi puta sam na ovoj koloniji, rado se odazivam na kolonije u Subotici i okolini, Kanjiži... Ima dosta dobrih radova, iako je na kraćim kolonijama teže uraditi neku kvalitetniju sliku, jer treba tempirati inspiraciju. Uradio sam i jednu sliku zajedno s kolegom Sándorom Kerekesom, takve slike gledateljima nude složenije iskustvo", kaže Azarić. Treći ovogodišnji susret ovih slikara bit će rujnu u Hrvatskoj, na koloniji Panon Belišće.

Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima