Manifestacija Divanim šokački održana u Monoštoru

Objavljeno: 02.12.2022. Pregleda: 38

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora priredilo je 19. studenog 2022. u Domu kulture, svoju tradicionalnu književno-jezičnu manifestaciju Divanim šokački. Uz naziv Divanim šokački dodano je i Tradicija u zrcalu Kraljica, kao prikaz lika Šokice predstavljen kroz tradicijsko žensko šokačko ruho. Uz sanduk za pohranu nošnje iz 1935. godine, koji je krasio pozornicu i nadasve starom i očuvanom nošnjom, Kraljice Bodroga, djevojke i žene, prodefilirale su improviziranom pozornicom. Predstavljeno je ruho za svako doba godine, sve uzraste i sve prigode. Dopredsjednica Bodroga Anita Đipanov-Marijanović ističe da je zbog izuzetne vrijednosti i ljepote ženska nošnja Šokica iz Monoštora jedan od najljepših i najvrjednijih dragulja Šokadije uopće.

„U prošlosti je žena Šokica u Monoštoru bila u podređenom položaju u svakom pogledu no ipak joj je odano veliko priznanje u izreci: ‘Šokica je uvik držala tri ćoška kuće’. Nažalost, nove generacije sve manje govore ikavicu i oblače izvorno ruho te je čuvanje, popularizacija i prezentacija kako ikavice tako i tradicijskog ruha jedna od glavnih zadaća udruge. Sigurna sam da je ikavica i šokačko ruho sjajan turistički potencijal našeg mjesta“, kaže Anita.

Eva Pašić, jedna od najstarijih članica udruge, sa žaljenjem kaže kako se redovito na misnim slavljima tek nekoliko žena sprima u prigodnu nošnju. „Cijenim sve napore udruge čija sam članica, no mislim da bi se u osnovnoj školi moglo više brinuti o očuvanju naše baštine-identiteta, te da bi to bio dodatni impuls za očuvanje naše baštine“, kaže Eva Pašić.

Program su pripremile i vodile Marija Šeremešić i Anita Đipanov-Marijanović. Uz prikaz šokačke nošnje i riči moglo se čuti poznato a-capella pjevanje Kraljica Bodroga i Bodroških bećara. Manifestacija je održana uz potporu Središnjeg ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, Grada Sombora i Hrvatskog nacionalnog vijeća te NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima