In memoriam: Stipe Ercegović, redatelj (1948. – 2023.)

Objavljeno: 05.01.2024. Pregleda: 50

Krajem 2023. godine, 30. prosinca, u 76. godini života, u Beogradu preminuo je redatelj dokumentarnih i igranih filmova Stipe Ercegović.

Rođen je 1948. u Beogradu, a njegova obitelj podrijetlom je iz Krila Jesenice u Hrvatskoj. Osnovnu, srednju i višu školu završio je u Beogradu. Znanje iz filmskog redateljstva stjecao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Gorana Markovića.

Više godina radio je filmove u Centru Filmskih radnih zajednica, među kojima i dva TV igrana filma koji su osvojili nekoliko nagrada na festivalima kratkog metra.

Svoj prvi igrani film, TV film Očev pištolj, režirao je 1995. godine. Poslije toga snimao je dokumentarne filmove i priloge za dvije najveće regionalne televizijske kuće – RTS i HRT. Za RTS snimao je priloge za emisiju Verski mozaik, tj. vjerski program te televizije. Snimio je preko 50 desetominutnih priloga o kršćanskim crkvama na području Beograda, Vojvodine i Srbije.

U jednom dijelu karijere usmjerio se na snimanje serijala filmova o znamenitim Hrvatima iz Vojvodine i Srbije, kao i o znamenitim Hrvatima koji su živjeli i stvarali svoja djela na prostoru Srbije. U produkciji HRT-a 2006. snimljen je film Srijem u vremenu i prostoru koji je na toj televiziji emitiran u više navrata. Godine 2014. snimio je dokumentarno-igrani film Ilija Okrugić – domovino slatko milovanje a 2020. dokumentarac Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije. Radeći i snimajući navedene filmove, došla mu je zamisao snimiti serijal o znamenitim Hrvatima koji su rođeni ili, pak, živjeli i stvarali svoja najbolja djela na prostoru Beograda i Srbije. U serijalu su trebali biti obuhvaćeni znameniti Hrvati poput Antuna Gustava Matoša, Josifa Pančića, Tina Ujevića, Stipana (Stjepana) Filipovića, Stanislava Prepreka i drugih.

U svojim filmskim ostvarenjima bavio se i temama iz obiteljskoga zavičaja (Jesenice u Hrvatskoj). Godine 2005. snimio je dokumentarac Tko je bio Mate Brničević? a 2010. premijerno je prikazan njegov dokumentarni film Jesenice – Sumpetar, ljubav duha i kamena.

Bio je aktivan i u ovdašnjim hrvatskim udrugama. Prvi je predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna i Knjižnice i čitaonice Ilija Okrugić u Zemunu koja je osnovana 2003. godine. Od 2007. predsjednik je Zajednice Hrvata Beograda Tin Ujević. Kao prvi čovjek dviju udruga, posebice udruge Tin Ujević, organizirao je veliki broj kulturnih, ali i sportskih događanja gdje je ugošćavao umjetnike i sportaše iz Hrvatske. Među ostalim, pokretač je i Smotre hrvatskog filma u Beogradu koja je do sada održana pet puta. Kao kulturni i filmski djelatnik radio je na jačanju srpsko-hrvatskih veza.

Kao elektor sudjelovao je na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće. Bit će sahranjen u Hrvatskoj.

Izvor: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima