Novi broj revije Dužijanca

Objavljeno: 04.08.2022. Pregleda: 64

Izišao je 11. broj ilustriranog časopisa Udruge bunjevačkih Hrvata za kulturu življenja revija Dužijanca. Kao i ranije, revija donosi deteljan pregled zbivanja održanih u okviru lanjske manifestacije Dužijanca, od blagoslova žita na Markovo do proštenja na Bunariću. Naglasak je na središnjoj proslavi Dužijance, a možete saznati i kako je bilo na Takmičenju risara, okolnim, seoskim dužijancama, likovnim i slamarskim kolonijama i izložbama, književnoj večeri, „priskakanju vatre", „pucanju bičevima"…

Pregled godine

U reviji su slikom i riječju zastupljene i druge aktivnosti UBH-a Dužijanca, poput sastanaka, radionica, sudjelovanja na sajmovima i manifestacijama. Poseban akcent u ovom broju stavljen je na događaj kojim je Dužijanca drugi puta izišla izvan svojih matičnih, subotičkih okvira – u pitanju je njezino prošlogodišnje gostovanje u Baji (Mađarska). Registrirani su i događaji koji imaju tematski dodir s Dužijancom, a nisu dio njezina programa ili rada Udruge, poput izložbe fotografija Pavela Surovog u europskoj prijestolnici kulture 2022. Novom Sadu, na kojoj je tematizirana i bunjevačka nošnja.

Promišljanja

Za razliku od dokumetarnog dijela, prvi dio časopisa posvećen je promišljanjima o različitim aspektima Dužijance, kao vjerske i kulturne manifestacije. U poglavlju Duhovnost vlč. Tomislav Vojnić Mijatov piše o tomu koliki je značaj kolektivne, društvene te osobne, pojedinačne odgovornosti.
O pitanju kreativnosti u izražavanju pripadnosti etnozajednici putem odjeće piše Anita Đipanov-Marijanović iz Monoštora, o potrebi otvorenja „Muzeja kruna" piše Marinko Piuković, a muzikolog Miroslav Stantić bavi se operom Dužijanca Josipa Andrića.

Revija donosi i dva intervjua – s državnom tajnicom, pripadnicom rusinske nacionalne zajednice Olenom Papuga te projektnom menadžericom dr. sc. Jadrankom Stantić.
Kao svojevrsni hommage prošle godine preminulom bačkom hrvatskom književniku Lazaru Franciškoviću, u poglavlju Spisateljski izričaj objavljujen je njegov esej Romor klasova.
„Uz obilje dobrih fotografija, zanimljivih tekstova i priloga, nadamo se da ćete uživati čitajući ovu Reviju i da će vas, kao zapis o jednom vremenu i ljudima, ona trajno sjećati na Dužijancu 2021. godine", navodi u uvodniku urednica časopisa Nela Skenderović.

Po cijeni od 300 dinara časopis se može kupiti na predstojećim manifestacijama Dužijance, u sjedištu UBH-a Dužijanca pri župi sv. Roka (Beogradski put 52) te pojedinim župama u Subotici.
Objavu ovog broja revije pomogli su Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama kao i tiskara Rotografika i poduzeće Salaš 024 iz Subotice.
Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima