Projekcija dokumentarnog filma Pod križ

Objavljeno: 29.04.2022. Pregleda: 39

Odjel za istraživanje i izučavanje tradicijske baštine koji djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici priredio je u okviru Velikog tjedna, 13. travnja 2022. godine, u velikoj dvorani Centra, projekciju dokumentarnog filma Pod križ, koji govori o važnosti ovog najznačajnijeg kršćanskog simbola, kako u svakodnevnom životu vjernika tako i u korizmi, u danima pred Uskrs te na sam dan najvećeg kršćanskog blagdana. Riječ je o prvom velikom projektu ovog Odjela koji postoji oko dvije godine, a čija je voditeljica Senka Horvat i redateljica filma.

O ideji za njegov nastanak, ona kaže: „Kada smo osnovali Odjel, bilo je vrijeme korizme i kroz razgovor smo došli do zaključka da o samom smislu križa, prema našim saznanjima, nema toliko snimljenog materijala. Razmišljali smo da li napraviti neku izložbu fotografija starih križeva ili starih fotografija crkvi i križeva, a na koncu smo se odlučili za snimanje dokumentarnog filma. Smatram da se na taj način najbolje može dočarati današnjoj publici ono što smo željeli prenijeti, a to je što je tada bio križ, što je tadašnjem puku on značio, zašto su se uopće oni podizali i koju simboliku imaju za vrijeme Velikog tjedna i na sam Uskrs. Svoja sjećanja najbolje mogu prenijeti oni koji su to doživjeli pa su nam kazivači oni koji su rođeni ’30-ih i ’40-ih godina prošlog stoljeća (iz Subotice, Mirgeša i s Čikerije), a najstarija od njih je ’32. godište. U filmu nam pričaju o važnosti križa tijekom uskrsnih blagdana (korizma, Veliki tjedan, Uskrs), ali i općenito u životu vjernika – bunjevačkih Hrvata. Osim njih, o svemu tome govori i katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.“

S realiziranjem ovog projekta započelo se za vrijeme korone, kada nije bilo moguće održavanje javnih događaja, te su prošle godine na društvenim mrežama, za Veliki tjedan objavljene fotografije snimljenih križeva, što je, prema riječima Senke Horvat, bila svojevrsna najava ovog dokumentarnog filma.

Za nastanak filma zaslužna je sljedeća ekipa ljudi: „U okviru Odjela su Marinko Piuković, Marin Jaramazović, Marin Piuković i ja, i nas četvero smo, u većini slučajeva, sve skupa radili. S kazivačima smo razgovarali Marinko i/ili ja, Marin Piuković je bio glavni snimatelj, Marin Jaramazović je među ostalim bio zadužen za rasvjetu. Montažu je radio Siniša Kopunović (Adria Sound studio Subotica), montažu zvuka Goran Majlat, fotografije i neke snimke Nada Sudarević i Antonija Dević, a neke snimke su preuzete iz arhive video novinara Josipa Stantića i fotografa Ivana Ivkovića Ivandekića. Narator u filmu je član Književno-teatarskog kružoka Bunjevačkog kola Zoltan Sič“, navodi Senka Horvat.

Pojašnjavajući kako osnivanje Odjela za istraživanje i izučavanje tradicijske baštine, osim organizirane zaštite, uključuje elemente namijenjene očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji tradicijske baštine za promicanje i stvaranje novih kulturnih sadržaja, kao i stvaranje arhivske građe, njegov član Marinko Piuković je ovom prigodom rekao kako ovaj film predstavlja ispričani dokument o vremenu, autentičnim ljudima i običajima te kako je nastao u želji da se istraži i zabilježi jedinstveni običaj bunjevačkih Hrvata subotičkog kraja, odlaska pod križ.

„U filmu sada kazivaju ljudi koji se sjećaju vremena iz svog djetinjstva kada se u Velikom tjednu u našim krajevima išlo pod križ i tako proživljavala Isusova muka, a vidjet ćemo da je ovaj običaj još živ. Neka ovaj film bude poticaj svima onima koji ovaj običaj nikada nisu imali priliku prakticirati da počnu i tako nastave štovati križ i Isusovu muku“, poručio je Piuković.

Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin je nakon projekcije istaknuo kako je važno da ovakve stvari budu zabilježene, kako je na nama, koji to nismo doživjeli, da se vratimo u ta vremena i da pamtimo i da je važno da ne prolazimo pored naših križeva kao da ih nema.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima