Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 07.06.2022. Pregleda: 78

Proljetni koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama održan je 24. svibnja 2022. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Nakon dvije godine online koncerata, ponovno su ljubitelji tamburaške glazbe mogli uživati u muziciranju mladih umjetnika.
Ovaj koncert ujedno je bio oproštaj i zahvala trima maturantima, maturantima srednje Muzičke škole u Subotici – odsjek tambura: Stefani Lazić i Strahinji Segedinskom, kao i maturantici subotičke gimnazije Svetozar Marković Luciji Ivković Ivandekić, koja je dugogodišnja članica tamburaškog orkestra HGU-a Festival bunjevački pisama.
Bio je ovo i svojevrstan pokazatelj što se radilo tijekom ove školske godine, što su učenici naučili, ali i što su postigli.
Program je bio podijeljen u tri cjeline. U prvoj cjelini nastupili su oni najmlađi, članovi Dječjeg tamburaškog orkestra koji su tijekom ove školske godine na 18. Festivalu vojvođanske tambure u Bačkoj Palanki osvojili I. nagradu i maksimalnih 100 poena stručnog žirija.
U drugom dijelu predstavio se komorni sastav HGU-a Festival bunjevački pisama kojeg čine: koncertmajstor Matija Ivković Ivandekić, Iva Molnar, Nikola Vujić, Marko Kujundžić, Jasmina Vukov, Iva Grabrić, Luka Marjanušić i Ivona Milodanović. Program kojim su se predstavili subotičkoj publici izveli su na već spomenutom Festivalu vojvođanske tambure, gdje su osvojili I. nagradu i 100 poena, kao i na 8. Međunarodnom natjecanju tamburaša, solista i komornih sastava u Požegi, gdje su osvojili 1./3 nagradu i brončanu medalju.
Treći dio programa bio je posvećen maturantima, koje je pratio Veliki tamburaški orkestar HGU-a Festival bunjevački pisama. Maturantica Stefana Lazić (A-basprim), u klasi prof. Mire Temunović izvela je Koncert za brač i tamburaški orkestar Julija Njikoša. Strahinja Segedinski (E-prim), u klasi Milana Pridraškog, izveo je Mozartov koncert Drittes konzert in G-dur, dok je maturantica Gimnazije Lucija Ivković Ivandekić (E-prim), u klasi Vojislava Temunovića, u pratnji orkestra izvela Ruske ciganske melodije – potpurie.
Na kraju programa svim izvođačima, ali i roditeljima, na uspješnoj školskoj godini čestitao je predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisma prim. dr. Marko Sente. Osobito je istaknuo maturante i zahvalio im na svim godinama koje su proveli u udruzi, te ih pozvao da i nadalje ostanu vjerni članovi Hrvatske glazbene udruge i poručio im: „Budite kao voda. Ona uvijek ide naprijed, ne osvrće se nazad da vidi tko iz nje pije. Svoje prepreke probije ili mudro zaobiđe. Nijedan kamen joj dorastao nije".
Iako je kraj školske godine pred učenicima, po riječima dopredsjednika HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislava Temunovića za tamburaše će ovo biti radno ljeto. Naime, već po završetku ovoga koncerta, kreću u pripremu novih aktivnosti.
„Nećemo imati pauze, bit će ovo, kao i obično radno ljeto. Počinjemo pripremati program i soliste za Smotru dječjih pjevača i zborova koja je predviđena za početak rujna, kao i za Festival bunjevački pisama koji je planiran za 25. rujna", kaže Temunović i ujedno najavljuje da je za ovu godinu u planu i veliki godišnji koncert krajem studenoga.


Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima