Radovi od slame priznati kao proizvod umjetničkog zanata

Objavljeno: 22.04.2022. Pregleda: 50

Ručno izrađeni dekorativni proizvodi od slame suvenirskog tipa – slike različitih kompozicija, nakit, krune, minijature i dr., od početka ovoga mjeseca mogu se smatrati proizvodima umjetničkog zanata. To je omogućeno dobivanjem certifikata od Ministarstva privrede Republike Srbije za koji je Udruženje Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta podnijelo zahtjev u listopadu prošle godine.

Tako u narednih deset godina, koliko važi izdani certifikat, rukotvorine naših slamarki, osim posebne oznake proizvod umjetničkog zanata, mogu imati i stiliziranu oznaku otvorene šake.

O važnosti posjedovanja ove potvrde predsjednik Upravnog odbora tavankutske Galerije Ladislav Suknović kaže: „Ovo je za nas jako važno, prvenstveno zato što je slamarstvo na ovaj način dobilo jedan, da tako kažem oblik zaštite i jednu formalnost koja nam daje mogućnost apliciranja i na druge vrste projekata koji su nam do sada, zbog neposjedovanja ovog certifikata, bili nedostupni. Ono što je nama bio neki izazov više to je svakako razlog da Ministarstvo ne daje to tek tako, već izlaze na teren i sagledavaju i sam ambijent, samu tehniku, čak i osobe, odnosno naše slamarke koje to rade i način kako to rade. One su pred službenicom iz Ministarstva detaljno morale predstaviti kako nastaju određeni proizvodi od slame. Jako mi je drago što su slamarstvo ocijenili kao visoko zaslužnu tehniku, za njih je to bila novina, bili su oduševljeni njom i pitali su zbog čega to do sada nije učinjeno. Drago mi je i zbog naših slamarki. Mislim da će im to biti motivacija više da u budućnosti rade kvalitetnije, bolje i da to zajedništvo bude čvršće.“

Zahvaljujući oznakama koje će nositi, radovi od slame bit će cjenjeniji, a ovaj certifikat će tavankutskoj Galeriji, u određenom segmentu čak i olakšati poslovanje, tj. prodaju ovih proizvoda.

„Gledajući s onog svakodnevnog funkcioniranja, puno nam znači jer ćemo u ovom postupku fiskalizacije biti oslobođeni fiskalne kase, što će umnogome utjecati na naše funkcioniranje i troškove. To će nam olakšati prodaju svih naših proizvoda, ne samo u Tavankutu već i na svim manifestacijama na kojima sudjelujemo, a kojih tijekom godine doista ima mnogo“, ističe Suknović.

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije neposredni uvid u način izrade ovih proizvoda obavili su 29. ožujka 2022. godine, u radnom prostoru Udruge u Donjem Tavankutu, a taj postupak prikazala im je Branka Vujić, članica slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec, koja se slamarstvom bavi oko 15 godina.

„Objasnila sam koju vrstu slame koristimo, kako je prikupljamo, kako je čistimo, obrađujemo, potom kako nastaje određeni rad. Prikazala sam izradu anđela, od crtanja skice, koju sam preslikala na paus papir, a potom po segmentima (lice, tijelo, krila anđela i dr.) preslikala na tanak karton. Dobivene oblike sam izrezala škaricama, a potom na svaki od dijelova ljepilom fiksirala tanke slojeve prethodno ‘izglačane’ i osušene slame. Prikazala sam i tehnike pletenja slame (u vidu ‘dvojke’, ‘trojke’, ‘čipke’ i ‘obgrljene’ slame), izradu cvjetića, sjeckanje prašine, a oni su bilježili svaki detalj i potvrdu da je to ručni, odnosno zanatski rad koji možemo koristiti. Ovom prigodom su uslikali i sve naše proizvode koje pravimo od slame – slike, minijature, krune, perlice, nakit, razne sitne suvenire (magneti, privjesci)“, kaže Branka Vujić, dodajući kako je sve navedeno trajalo oko dva sata.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima