Sastanak mons. Fabijana Svaline i hrvatskih udruga iz Srijema

Objavljeno: 17.03.2023. Pregleda: 64

Susret srijemskog biskupa koadjutora, mons. Fabijana Svaline s hrvatskim kulturno-umjetničkim i prosvjetnim društvima i udrugama koje djeluju na području Srijemske biskupije održan je u subotu, 4. ožujka 2023. godine, u Srijemskoj Mitrovici, u prostorima župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika.
Ovaj susret sazvan je s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i bolje i lakše suradnje na budućim zajedničkim projektima, a za dobro cjelokupne biskupijske zajednice, kako je biskup istaknuo u uvodnom pozdravu.

Predstavljanje rada

Sastanak je započeo zajedničkom molitvom za Sinodski hod, te biskupovim pozdravom i uvodnim riječima, gdje je zahvalio svima na odazivu, ali i na svemu što su do sada činili za svoje zajednice i za ukupnu biskupijsku i hrvatsku manjinsku zajednicu u vidu očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima. Istaknuo je kako je i sam Gospodin, postavši čovjekom u konkretnoj etničkoj zajednici, u jednom narodu, iskoristio njihovu kulturu i običaje kako bi Radosnu vijest spasenja donio svim ljudima i kulturama.
Nakon toga, predstavnici udruga ukratko su predstavili svoje društvo i njihove aktivnosti, kao i izazove i poteškoće s kojima se susreću. Zahvalili su biskupu koadjutoru na pozivu te pohvalili ovu inicijativu zajedničkog susreta svih udruga, budući da već duže vrijeme osjećaju potrebu za ovakvom vrstom sastanka. Od udruga na sastanku su sudjelovali predstavnici HKD-a dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca, HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, HKPD-a Matija Gubec iz Rume, Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, HKC-a Srijem – Hrvatski dom, HKD-a Šid iz Šida, HKPD-a Tomislav iz Golubinaca, ZHZ-a Ilija Okrugić iz Zemuna, kao i Hrvatskog medijsko-kulturnog centra iz Vognja koji je medijski propratio ovaj događaj. Susretu je nazočila i s. Cecilija Tomkić, regens chori katedrale sv. Dimitrija, dok su predstavnici Društva hrvatske mladeži iz Zemuna i HKPD-a Stjepan Radić iz Slankamena bili spriječeni sudjelovati ovaj puta.

Iskustva i prijedlozi

Na susretu je istaknuto nekoliko važnih točaka: potreba i mogućnost bolje međusobne suradnje kao i bolje medijske popraćenosti svih aktivnosti, dijeljenje pozitivnih iskustava kao i prilika za zajedničke projekte u budućnosti. Sudionici su iznijeli svoja iskustva, te prijedloge rješenja na različite izazove, što je bilo osobito konstruktivno i poticajno, pokazavši spremnost da jedni drugima pomognu i da zajednički djeluju na boljitak i napredak cjelokupnog društva u Srijemu. Biskup je ohrabrio i potaknuo prisutne, pozivajući ih na još veći i revnosniji angažman kao i na otvorenost za međusobnu suradnju, te obogaćivanje kako biskupijskog vjerskog, pastoralnog i liturgijskog života, napose u njihovim župnim zajednicama kao i na biskupijskoj razini, ali I da budu svjesni svoga bogatstva kojim doprinose i multikulturalnosti i obogaćuju društvo u kojem žive.
„U Srijemu sam već više od godinu dana i želio sam se sastati s voditeljima hrvatskih udruga na području Srijemske biskupije. Doskora ću to učiniti i s društvima i udrugama drugih nacionalnih manjina koji djeluju na prostoru Srijemske biskupije. Htio sam čuti i vidjeti kako djelujete, te vas potaknuti na još veću i jaču zauzetost u očuvanju kulturne, nacionalne i vjerske baštine ovdje u Srijemu", naglasio je biskup, te nastavio kako ga veseli i ohrabruje ovolika aktivnost, događanja, a napose uporna volja i trud udruga te izrazio uvjerenje da ćemo samo zajedničkim snagama povećati uspjeh i ohrabriti pojedince i skupine. Izrazio je svoju punu podršku svim udrugama i obećao im da Srijemska biskupija prati njihov rad i da će im uvijek biti podrška i oslonac.
„Tijekom sastanka razmatrala se i mogućnost suradnje u određenim projektima, te bolja razmjena iskustava. Jedan od tih vidova svakako je značajnija medijska prisutnost, te veća zauzetost u našim sredinama kako bi se to manifestiralo kroz različite medijske platforme unutar naše Srijemske biskupije, ali i znatno šire nego što je to sada", rekao je mons. Svalina.
Usvojen je prijedlog da se predstavnici društava od sada susreću redovito, kako bi kroz međusobnu podršku i suradnju ostvarili što bolje rezultate svoga rada. Dogovoreno je i obnavljanje događaja velikog zajedničkog božićnog koncerta, kao što je to bilo u godinama prije pandemije koronavirusa.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Žurovski)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima